NEJ Ústeckého kraje: největrnější a nejbouřlivější místo v České republice

21. leden 2019

Nejvyšší horou Českého středohoří je s nadmořskou výškou 837 metrů Milešovka. Hora výrazně převyšuje své okolí, a proto zde najdeme zvláštní mikroklima. Také je to největrnější a nejbouřlivější místo v České republice.

Zvláštní podnebí na Milešovce potvrdili meteorologové pomocí řady měření. Vrchol hory je největrnějším místem České republiky. Průměrná rychlost větru zde dosahuje 8,5 m/s a abychom si to lépe představili je to 30,6 km/hod. Bezvětří se zde vyskytuje průměrně jen 8 dní v roce.

Logo

Dalším unikátem je opravdu častý výskyt bouřek. Bouře se zde vyskytují průměrně v 31 dnech v roce, proto je Milešovka tím nejbouřlivějším místem v Česku. Pokud budete mít štěstí, můžete vidět, jak blesk udeří přímo do vrcholu hory. Jen tak na okraj, Němci Milešovku přezdívali Donnersberg, což v překladu znamená Hromová hora.

Vrchol Milešovky má výborné předpoklady pro pozorování atmosféry. Proto zde byla už v roce 1903 zahájena stavba meteorologické stanice. V roce 1905 byla stavba dokončena a Milešovka je tak nejstarší horskou observatoří na území České republiky.

Kromě sledování počasí meteorologové zkoumají chemismus a fyzikální vlastností mlhy a námrazy.

Spustit audio

Související