NEJ Ústeckého kraje: druhý nejdelší železniční tunel v Česku

10. leden 2019

Březenský tunel je druhý nejdelší železniční tunel v České republice. Nachází se na vybudované přeložce železniční trati Lužná u Rakovníka – Žatec – Chomutov, v blízkosti obce Březno. Svoje prvenství ztratil teprve nedávno.

Březenský tunel je dlouhý 1 758 metrů. O první místo přišel v listopadu 2018, kdy byl dokončen Ejpovický tunel na trati Praha – Plzeň v délce 4150 metrů.

Severočeský Březenský tunel byl vybudován z důvodu rozšíření těžby hnědého uhlí v povrchovém dole Nástup. Stavba přeložky začala v květnu 2000 a měla být dokončena o 4 roky později. Ovšem stavbu provázely problémy s nestabilním podložím. Strop budovaného tunelu se několikrát propadl, což práce zkomplikovalo i prodražilo.

Pro představu: v roce 2003 došlo v průběhu ražby k závalu o délce 72 metrů. Stavba musela být skoro na 2 roky přerušena. Tunel musel být znovu proražen a v místě závalu byla z povrchu vyhloubena šachta, která byla nakonec přebudována na únikový východ.

A na závěr ještě jedna zajímavost technického rázů: tunel byl budován za pomoci dvou metod – metodou obvodového vrubu s před klenbou a sekvenční metodou. V případě první metody, tedy obvodového vrubu s před klenbou, se jednalo o její první využití ve střední Evropě.

Spustit audio

Související