NEJ Ústeckého kraje: celosvětově známá secesní porcelánka

31. leden 2019

Nejznámějším výrobkem z Teplic je bezesporu secesní porcelán z trnovanské továrny, kterou založil durynský rodák Alfred Stellmacher. Kdysi šlo o celosvětově uznávanou porcelánku, která byla známá svým bohatým a velice kvalitním porcelánem a keramikou.

Alfred Stellmacher přišel do Trnovan z Prahy v 60. letech 19. století. Byl si dobře vědom, po čem trh a lidé touží, a proto v roce 1876 založil továrnu Amphora.

Trnovanská porcelánka byla známá svým bohatým a velice kvalitním porcelánem a keramikou. Vyhlášené byly především nádherné porcelánové květy, které byly velmi žádané i ve Francii.

V roce 1982 převzali prosperující trnovanskou porcelánku Alfrédovi příbuzní, jmenovitě Stellmacherův syn Eduard, mimochodem skvělý sochař, který svůj talent využil i pro rodinný podnik, zeť Hans Riessner, který byl známý akademický malíř, a také sourozenci Karel a Rudolf Kesselovi.

Díky těmto změnám byla porcelánka během dvou let přejmenována na Riessner, Stellmacher & Kessel – Amphora.

Porcelánka začala sbírat jedno mezinárodní ocenění za druhým. Firemní vzorkovny a prodejny jste mohli na počátku 20. století navštívit v Berlíně, Vídni a Paříži.

Sběratelé dodnes nejvíce oceňují porcelán vyrobený v Amphoře do roku 1916, jelikož tyto výrobky patří k tomu nejlepšímu, co u nás bylo v období secese vyrobeno.

Pozdější tvorba bohužel nedosahovala takové kvality. Po 1. světové válce to šlo s trnovanskou porcelánkou z kopce – firma zanikla s největší pravděpodobností během hospodářské krize kolem roku 1930.

A samotná továrna? Ta byla roku 1945 znárodněna a v roce 1958 jako součást Spojených keramických závodů Teplice převedena pod Keramické závody Znojmo.

Spustit audio

Související