Neberte peníze na městskou zeleň, žádají zahradníci politiky. Péče o ni se projeví až za desítky let

5. květen 2020 12:52

Některé ulice v Teplicích přišly o vzrostlé stromy. Jedněmi z posledních jsou ulice Ruská a Lounská, kde investor opravuje vodovod a kanalizaci. Město tam po skončení prací vysadí náhradní stromy, jejich koruny budou ale menší. Podle některých zahradníků přitom právě košaté stromy výrazně pomáhají v horkých letních dnech.

„V současné době se částečně vracíme k velkým stromům, protože vnímáme nejenom už tu estetickou funkci, ale i tu, řekněme, hygienickou, kterou ten strom může plnit – tedy poskytování stínu, ochlazování a zachycování prachu – to je v současných ulicích zásadní,“ poukazuje arboristka Šárka Weberová na přístup zahradních architektů v posledních letech.

V Teplicích se skladba nově vysazovaných stromů taky změnila. „Dřív, tak 25 let zpátky, se dávaly stromy, které odolávaly větším mrazům a dobře zvládaly zasolení. Teď je trendem sázet stromy, které dobře odolávají městskému prostředí a suchu,“ říká vedoucí odboru životního prostředí teplického magistrátu Dagmar Teuschelová.

Kvůli suchu má v Teplicích podle Teuschelové speciální péči nová výsadba: „Pod všechny výsadby dáváme hydrogel, letos jsme na zkoušku zakoupili i zavlažovací vaky. Uvidíme, jak louho vaky v Teplicích na určitých místech vydrží.“

Podle zahradníků je důležité do takzvané „zelené infrastruktury“ investovat. Teď se třeba obávají škrtů v rozpočtech při očekávané ekonomické krizi.

„My bychom rádi apelovali na naše vládní představitele, i na vedení měst a obcí, aby nesahali na finance, které umožňují rozvoj zeleně a péči o ni. Ty peníze by naopak teď v zeleni měly být vidět víc,“ vyslovil výzvu Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu politikům její ředitel Ondřej Feit.

Spustit audio

Související