Návštěvnost památek v Ústeckém kraji je zatím slabá. Kasteláni proto vymýšlejí lákadla pro turisty

6. květen 2022 10:06

Kvůli pandemii se během posledních dvou let se památky v Česku musely potýkat s poklesem návštěvnosti. Letos začala sezóna jinak. Na památky ve vlastnictví Národního památkového ústavu v Ústeckém přišlo od začátku roku na prohlídky víc lidí, než ve stejném období v předchozích dvou letech. Ve srovnání s rokem 2019 je ale zatím návštěvnost jen poloviční. Řada památek proto letos chystá novinky, aby návštěvníky přilákala.

Zámek Libochovice například připravil prohlídkové okruhy s mnoha loveckými trofejemi, které si dovezl ze svých cest po Africe poslední majitel zámku – hrabě Johann Josef Herbersteinem.

Zámek Velké Březno

Návštěvníci uvidí také zoologickou sbírku vystavující hroší nohy nebo zuby, vycpaniny pelikánů, supů nebo krokodýlů, které doteď ležely v zámeckých depozitářích.

Ve Velkém Březně chystají na letošní sezónu bohatý program. V sobotu 7. května startuje z nádvoří zámku 20. ročník závodu historických vozidel O pohár hraběte Chotka. Návštěvníky také čeká koncert violoncellisty Jiřího Bárty, klavírní recitály Marka Kozáka a Michala Maška nebo dramatické vystoupení Emila Viklického a Jiřího Lábuse.

Na zámku v Krásném Březně zase chystají během prvního prázdninového víkendu Slavnosti Jana Rudolfa Černína.

Hradozámecké léto na zámku Duchcov

Ve stejném termínu budou průvodci v duchcovském zámku v dobových kostýmech provázet výstavou o historii odívání a jejich proměnách napříč časem.

Vstupné na hrady a zámky mírně podražilo

Na památkách spravovaných Národním památkovým ústavem se od začátku letošní sezóny zdražovalo vstupné o 10 až 15 procent. Další zdražení se zatím neplánuje.

V celém Česku vedení Národního památkového ústavu odhaduje zvýšení příjmu o 80 milionů korun. To ale zdaleka nepokryje růst cen energií. Ústav tak hledá úsporná opatření. Někde se upravuje délka návštěvnických okruhů a redukují se ty návštěvníky nejméně oblíbené. Zefektivnit se má také průvodcovská služba.

Další peníze chce Národní památkový ústav ušetřit na spotřebě – například se zkrátila doba nasvícení památek v noci.

Pokračují také nákladné opravy zámků

Na zámku v Ploskovicích pokračují práce na obnově fasády hlavní budovy zámku. Stavební a restaurátorské práce se zaměřují na závěrečnou část fasády, opravu balkonu před hlavním vstupem. Opravy vyjdou na 27 milionů korun. Návštěvníky to ale nijak neomezí.

Na zámku v Libochovicích se chystá oprava střechy. Kvůli jejímu špatnému je tam zkrácený jeden z návštěvnických okruhů. Práce chce Národní památkový ústav zahájit co nejdřív – stát by měly 78 milionů korun.

Do druhé závěrečné fáze se dostala i obnova divadelního sálu na zámku Jezeří. Pokud vše půjde podle plánu, pak první tam první návštěvníky přivítají už letos v září.

Spustit audio

Související