Návštěvníci ústeckého letního kina by mohli v budoucnu dostávat při promítání bezdrátová sluchátka

12. listopad 2022 13:17

Letní kino je totiž v centru města a trápí ho okolní zástavba. „Sluchátka by lidé mohli dostávat ke vstupence, aby byl dodržen noční klid,“ řekl vedoucí oddělení programu a propagace Kulturního střediska Jan Vítek.

Podobně funguje venkovní promítání u Veletržního paláce v Praze. Samotné promítání je pak pro okolí němé.

Ústeckému letnímu kinu, které práve pod KUlturní středisko spadá, chybí moderní promítací technika i ozvučení. Kdy se v kině bude opět promítat, tak zatím podle Vítka není s ohledem na vysoké investice jasné. 

„Letní kino nefunguje jako letní kino, což je takový paradox situace, která se stala ve chvíli, kdy se začaly filmy distribuovat jako digitalizované, tedy ne na filmových pásech,” uvedl Vítek k současnému stavu letního kina. Zařízení v kině bylo zastaralé a přestalo se promítat. Chybí už i promítací plátno, nahradila ho prkna. V areálu se tak konají různé akce, populární bývají koncerty známých interpretů nebo festival Labské léto a další.

Nové promítací zařízení by podle Vítka stálo několik milionů korun, v ideálním případě by se také muselo pořídit ozvučení.  Město by ale v budoucnu promítat filmy v kině chtělo. V uplynulých dvacet letech prošel areál několika opravami. Obnovilo se například hlediště a částečně se upravilo také pódium se zázemím. 

Areál letního kina je volně přístupný po celý den. Někteří lidé přes něj procházejí ze čtvrti Skřivánek do centra města nebo tam venčí psy. Volně přístupné hlediště ale využívají i lidé bez domova nebo skupiny mladých lidí, kteří tam popíjejí alkohol.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související