Návštěvníci teplické botanické zahrady si nově můžou prohlédnout čtyři skleníky, včetně nového – skalničkového

16. červen 2021

Rostliny z velehor a ostrovů obsadily nový skalničkový skleník v Botanické zahradě v Teplicích. Jejich semena botanici přivezli z expedic, nebo je získali výměnou s dalšími zahradami. Skleník za osm milionů korun zahrada postavila loni, po zkušebním provozu ho 16. června otevírá návštěvníkům.

„Tady v rohu máme Nový Zéland, tady jsme vybudovali takový vodopádek, aby tu byly nějaké vodní prvky, které zvlhčují ten vzduch,“ ukazuje zahradnice Michaela Dvořáková.

Na novém skleníku pracovala společně s další zahradnicí, Hanou Šedivou.

„Všechno jsme si nakoupily, instalovaly, vyměřily – na to jsme pyšné. A samozřejmě na ty tuny materiálu v těch stolech. Je tam zhruba 30 centimetrů kačírku – 10 tun, které jsme tam kyblíky nasypaly,“ popisuje Šedivá.

Expozice je na velkých stolech v ochranných klecích – i ty mají své opodstatnění.

„Jsou to drobné rostliny, které jsou náchylné na poničení. Navíc to jsou velmi vzácné rostliny, takže je to i třeba ochrana proti nenechavým návštěvníkům,“ vysvětluje kurátor Jan Ptáček.

Mezi nejvzácnější patří skalničky z pouště Atacama v Chile. Právě tu také kvete endemický mléč, který je doma na Kanárských ostrovech a trochu připomíná pampelišku.

Spustit audio

Související