Navrácení části dotací z ROP Severozápad bude bolestivé pro kraje i obce

25. říjen 2012

Jen několik měsíců mají politici Ústeckého a Karlovarského kraje na vyřešení problémů regionálního operačního programu Severozápad. Podle dočasné ředitelky dotačního úřadu Jany Havlicové je nutná rychlá dohoda. Hrozí totiž, že Brusel bude chtít vrátit dvě a půl až tři a půl miliardy korun.

Vracení části dotací z programu Severozápad dopadne ale nejen na Ústecký a Karlovarský kraj, ale také na obce. Například Žatec by měl za "Chrám chmele a piva" podle Zdeňky Hamousové ze sdružení "Volba pro město" zaplatit mnoho milionů.

„Nebudu říkat konkrétní částku, protože to byl návrh, který vzešel od auditního orgánu, ovšem ministerstvo financí s touto korekcí nesouhlasilo. Ta první částka byla pro městský rozpočet poměrně vysoká a pro nás neakceptovatelná. Teď jsme se dozvěděli, zatím pouze z kuloárových jednání, že se korekce pro Žatec snížila.“ vysvětluje Zdeňka Hamousová.

Svazek obcí Integro by měl dostat osmnáct milionů korun na vypracování dokumentace k projektům několika obcí na Litoměřicku. Starosta Třebívlic Josef Seifert z hnutí Severočeši.cz má obavy o rozpočty obcí: „V současné době tento projekt dokončujeme, takže jsme ještě nepodali žádost o proplacení. Samozřejmě by to znamenalo zásah do rozpočtu a do žití obce, protože s těmi penězi se počítá a proto jsme do toho úvěru šli. Banka nakonec zohlednila i to, že je to v rámci projektu ROP a že ty peníze přijdou. Pokud bychom je nedostali nebo dostali menší peníze, tak by to samozřejmě nebylo vůbec jednoduché.“

Evropská komise o konečné částce, kterou bude chtít od Severozápadu vrátit, nerozhodla. Důvodem korekce jsou chyby ve výběru i kontrole projektů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio