Naučte se žít – buďte s přáteli a choďte do přírody, radí onkologickým pacientkám na základě vlastní zkušenosti psycholožka

2. červenec 2021

Bývalá armádní psycholožka Zuzana Nemčíková, čerstvá držitelka ceny Olgy Havlové, radí svým pacientům i díky své velmi osobní zkušenosti. 

Po odchodu z armády se chtěla věnovat hlavně sobě a svému podnikání. Do cesty jí ale přišla opakovaná zkušenost s rakovinou – ta ji paradoxně přivedla i k práci onkologického psychologa, kterého si přála kdysi dělat.

„Po recidivách jsem si vyhledala sama odbornou pomoc, jelikož jsem se cítila opravdu marná. Poté se objevil mediální projekt, do kterého mě nakonec vybrali, a já jsem pod kamerami začala opět fungovat,“ vzpomíná.

Několikrát nabytá zkušenost

Zuzana Nemčíková si prošla několika recidivami rakoviny. „Poprvé vás to vyděsí – člověk se bojí hlavně strachu z neznáma. Když se mi to vrátilo, byla jsem zase vyděšená a překvapená z toho, že se to může vracet,“ konstatuje.

Když se jí ale rakovina vrátila po čtvrté a po páté, cítila se prý už spíše vděčná a tento fakt přijala. „Když už víte, co vás čeká, a uvědomíte si, že už bojovat nebudete, protože bojujete proti sobě a proti svému tělu, tak jsem do toho šla tedy proaktivně,“ shrnuje.

Tuto svou zkušenost zpracovala a začala praktikovat jako takzvanou metodu rovných zad.

„Znamená to, že se narovnáte a dýcháte do celého břicha – až do podbřišku. Pomáhá to se zpracováním emocí,“ vysvětluje.

Zuzana Nemčíková pomáhá svým pacientkám nejen metodou rovných zad, ale i praktickými radami – například nikdy nebojovat se skutečností, že se objevila rakovina. Člověk by podle ní měl brát věci tak, jak jsou – mít dobré vztahy, pohybovat se a chodit do přírody.

Poslechněte si celý rozhovor s ní z přiloženého audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio