Naučná stezka „Zdraví a příroda v Jeseníkách“ seznamuje návštěvníky s působením člověka v přírodě

25. březen 2021

Jeseníky jsou protkány sítí naučných stezek, které se věnují zdejší krásné a divoké přírodě. Ale když se sem z Ostravy natrvalo přistěhovali manželé Zámečníkovi a začali hospodařit, chyběla jim tu stezka, která by se věnovala lidskému působení v krajině. A tak si jednu vytvořili sami – přímo u své Farmy U Stromovouse ve Staré Vodě na Bruntálsku.

Člověk v horské krajině působil od nepaměti. Ať už to byla těžba dřeva, zpracování rud či pastevectví a s tím související zpracování mléka. Právě dvěma posledně jmenovaným činnostem se po odchodu z průmyslové Ostravy rozhodli věnovat manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi.

Svoji do té doby rekreační chatu přebudovali postupně na Farmu U Stromovouse. Jeseníky i jejich přírodu dobře znají. Chyběla jim tu ale v množství naučných stezek taková, která by se věnovala kulturnímu působení člověka v krajině. A tak jednu ve spolupráci se spolkem Actaea z Karlovic vytvořili v blízkosti své farmy.

Návštěvníci si mohou nazkoušet dojení

Hotové sýry z kravského a kozího mléka zrají přesně určenou dobu než se dostanou k zákazníkům

Naučná stezka nazvaná Zdraví a příroda v Jeseníkách začíná v Suché Rudné u Penzionu Rozcestník a vede až do Staré Vody na Farmu U Stromovouse. Právě tam je pak možné teoretické informace z informačních panelů na stezce vidět i v praxi. Zámečníkovi totiž na loukách v blízkosti farmy chovají s velkou láskou a péčí stádo koz a krav. Pečliví byli i při výběru plemen. Jejich kozy jsou českým plemenem kozy hnědé krátkosrsté, vhodným do horských oblastí. Krávy zase představují anglické mléčné plemeno Jersey, které je známé menší dojivostí, zato však mlékem s vyšším obsahem tuku. A právě ten ve spojitosti se zkonzumovanými bylinami z pastvy poskytuje výrobkům z jejich mléka nezaměnitelnou chuť a vůni.

Součástí farmy je totiž i sýrařská dílna, kde kraluje pan Stanislav. Poté, co si návštěvníci přečtou vše o výrobě sýrů, mohou některý z nich i ochutnat. Hraví poutníci si pak mohou vyzkoušet, jaké to je podojit krávu na přistaveném dojícím trenažéru nebo vyplnit mlékařský quest, který si ještě před návštěvou farmy mohou vytisknout na webových stránkách www.actaea.cz.

 Zdroj: Farma U Stromovouse ve Staré Vodě na Bruntálsku

Spustit audio