Naučná stezka pod rozhlednou Vochlice je odpočinková i duchovní

24. říjen 2022

Naučná stezka u romantické rozhledny na vrchu Vochlice má devět zastavení. Její tvůrci, členové Spolku za záchranu kostela sv. Jiljí, ji nazvali geologicko-umělecko-duchovní stezkou.

Stezka se nachází právě mezi kostelem sv. Jiljí a Vochlickou rozhlednou. Cesta od kostela k rozhledně bývala zarostlá šípky tak, že ji téměř nešlo projít pěšky. Nadšenci ze spolku ji proto vyčistili a navíc ji vyzdobili – na unikátní stezce jsou dnes k vidění roztodivné umělecké artefakty, věnované geologii regionu.

Pískovec, žula, křemenec, dřevo, kov, skleněné vitráže – to vše jsou materiály, ze kterých jsou umělecká zastavení vyrobena. Nesou název jako třeba Ze dna oceánů na střechy domů, Ze žhavé lávy zrozený, Posel z prvohorního pralesa nebo Kámen milující slunce. Zastavení vybízejí k rozjímání a zamyšlení.

U rozhledny vzniklo ve spolupráci s lidmi z dalších obcí i nové posezení – své si tam prostě najdou návštěvníci všech věkových kategorií.

autor: Eva Bucharová | zdroj: vitraze.skloart.cz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.