Nástroje na sloní pedikúru? Elektrická bruska a pilník sloní velikosti

28. říjen 2016

Zrohovatělé konce prstů, které chrání, mají nejen lidé, ale i sloni. Někdy se jim říká kopýtka, jindy nehty. A jako každé nehty, i ty sloní potřebují čas od času „zastřihnout“.

„Ošetřovatelé tomu raději říkají nehty, ačkoli tvarově jsou jiné ‒ kryjí sloní prsty nejen se shora, ale i od země. Tvoří vlastně takové el,“ vysvětluje Petr Kiebel z ústecké zoo. Ta pozvala na speciální workshop ošetřovatele z celé české republiky. Na třídenním setkání se sešli ošetřovatelé slonů z Prahy, Hradce Králové, Liberce i Plzně. Hlavní tématem setkání byli právě sloní nohy a nehty.

„Je to velké téma. Na sloní nohy je vyvíjen extrémní tlak. Musí nést celý ten kolos, a proto musí být v pořádku.“ Zatímco v přírodě se slon pohybuje po rozmanitém terénu a často na velké vzdálenosti, v zoo jsou sloní možnosti výrazně omezenější. „Záleží na povrchu stání ve stájích i ve výběhu, ale i na sklonu terénu, ve kterém zvířata žijí, taky na stravě a spoustě dalších věcí,“ dodává Kiebel.

Slon je na nohou čtyřiadvacet hodin denně, proto je důležité, aby je měl v pořádku. „Kala má zdravotní problémy, a tak tuhle proceduru absolvuje často,“ říká ošetřovatel na ležící slonicí. Vypadá, že ani nezvyklé množství lidí, kteří se na sloní pedikúru přišli podívat, jí nijak nevadí. Leží a občas chobotem obejme chovatelovu nohu.

Pak už přichází na řadu jemná práce obřím pilníkem

Když si doma děláme pedikúru, potřebujeme nůžtičky a pilníček. U slonů jsou třeba nástroje odpovídající velikosti zvířete a tedy i nehtu. Nejdřív přijde ke slovu elektrická bruska. Fotografové a kameramani, kteří lační po hezkém záběru a přiblíží se příliš, odcházejí zasněžení sloní rohovinou. Obroušeného materiálu je všude plno. Původně šedivé sloní chodidlo odhaluje bílorůžové nehty.

Když je hrubá práce hotová, přijde na řadu pilník… Velký pilník. Pokud má slon, stejně jako Kala, nějaký problém, nestačí jen běžné zbroušení. Zánětlivé abscesy je třeba otevřít, vyčistit a vydezinfikovat. Takové ošetření pak chvíli trvá.

„Běžná každodenní kontrola trvá pár minut. Ošetřovatelé odstraní případné zadřené kamínky a zkontrolují možné oděrky a podobné věci. Taková důkladná pedikúra se dělá, jen když je to opravdu třeba.“

Delhi, která má nohy zdravé, přihlíží tomu, jak se kolem Kaly houfují domácí i přespolní odborníci s trochou žárlivosti. Občas si chobotem odchytne někoho, kdo se přiblíží k jejímu stání a dožaduje se pozornosti. Odměnu v podobě olistěných větví dostává taky.

Spustit audio