Naslouchejte violoncellu: Rozhovor se Štěpánem Filípkem

9. duben 2023

Štěpán Filípek dychtí po novém repertoáru pro svůj nástroj. Dlouhodobě tak oslovuje české i zahraničí skladatelky a skladatele, aby pro něj psali skladby, či objevuje polozapomenuté opusy od skladatelů činných v 2. půlce 20. století jako byli Miloslav Ištvan či František Emmert. Věnuje se i jiným žánrům, sám komponuje a ve Zbraslavi založil vlastní festival.

Pro Rozhlas nahrál perspektivní umělec celou řadu snímků, z nichž do pořadu vybíráme malý, ale pestrý výsek. V rozhovoru s Jiřím Slabihoudkem Filípek představí například projekt LUDICRA, ve kterém oslovil několik českých i zahraničních skladatelů a skladatelek, aby stvořili skladby pro violoncello a komorní orchestr inspirované latinskými texty z pera skladatele Jana Nováka. Netradiční pocta jednomu z mála studentů Bohuslava Martinů tak čerpá nikoliv z jeho hudby, nýbrž z poezie.

Uslyšíte také Safranbolu od Lenky Noty, kterou Filípek zařadil mezi devět skladeb na albu 9, na kterém najdete skladby zkomponované ženami: Většina z nich vznikla umělci přímo na tělo. Nejinak tomu bylo v případě 3. sonáty pro violoncello a klavír s podnázvem „Melody Song“ od Františka Emmerta, se kterým se violoncellista seznámil během studií na JAMU. Šlo o jedno z posledních děl, které před svou smrtí Emmert vytvořil.

Na JAMU Filípek v současné době studuje také kompozici. Více se o jeho skladatelských projektech a plánech dozvíte v pořadu. Dojde i na hudbu Miloslava Ištvana a na tango.

Spustit audio