Našli jste ježka a chcete mu pomoci? Nejdřív ho zvažte!

30. říjen 2018

Pokud teď v říjnu najdete v přírodě ježka, který vám bude připadat malý, tedy menší než 15 centimetrů, raději ho před vypuštěním zpět do přírody rovnou zvažte. Tak zjistíte, jestli má šanci zimu přežít sám, nebo potřebuje vaši pomoc. Jak tedy postupovat správně?

„Ježek by před přezimováním měl mít okolo 650 gramů. O ježka, který váží například 400 gramů, by tedy bylo lepší se postarat,“ konstatuje mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Ale co dál? Rozhodně bychom neměli ježkovi nabízet například mléko nebo nastrouhaná jablka, ideální je třeba psí nebo kočičí konzerva.

Malý ježek

„Ježek je výlučný hmyzožravec – živí se brouky, žížalami nebo slimáky. Proto je nejjednodušší zajít do obchodu, koupit konzervu pro psy nebo kočky, nebo granule, které se máčí do vody. Je také možné ježkovi nabídnout syrová vejce nebo tvaroh,“ vypočítává Vrabcová.

Více o péči o ježka si můžete najít na internetu – včetně toho, jak často ho krmit než zazimuje nebo jak mu vytvořit pelíšek. Pokud ale člověk nemá doma vhodný prostor, kde by mohl nechat ježka přežít zimu, může ho odnést na záchrannou stanici, kde se o něj odborníci postarají.

autor: ces
Spustit audio

Související