Naše babičky by se divily, co za blafy jsme ochotni jíst, říká doktorka Kateřina Cajthamlová

18. říjen 2017

„Šidí nás pekaři, šidí nás zelináři, šidí nás řezníci. Babičky by se divily, co jíme,“ říká Kateřina Cajthamlová, známá přísná doktorka, která čistila české ledničky v televizním pořadu o hubnutí.

„Základ by měly být kvalitní potraviny, a ty v marketu neseženete. Nebo musíte opravdu důsledně číst všechny obaly,“ upozorňuje Cajthamlová. Ona sama vlastně do velkých obchodů nechodí. Nejraději nakupuje u farmářů. „Dají vám ochutnat. Řeknou, čím hnojí, čím krmí a tak.“

To, že patříme k netlustším národům, je prý způsobeno chudobou. Chudí lidé šetří na jídle. Kupují levné a nekvalitní potraviny.

„Když maso cestuje přes půl světa, někde jinde projde jatkami, někde jinde ho balí a jinde prodávají. Jeho počáteční cena musí být velmi nízká, aby bylo prodejné i se započtenými náklady na dopravu a to ostatní. A co musí být vyrobeno levně, prostě nemůže být dobré,“ konstatuje doktorka.

K obezitě přispívá i stres

Naše babičky zpracovávaly to, co si sami vypěstovaly nebo vykrmily. Případně směnily slepici za králíka se sousedem. Naši předci tak jedli zdravé, protože přirozeně vypěstované věci. „Sami víte, že rajčata ze zahrádky chutnají úplně jinak než ta ze supermarketu,“ říká doktorka Kateřina.

Kromě chudoby obezitě národa nahrává i stres. „Když řešíte špatně placenou práci, hypotéku a podobné věci, na těle se to odrazí.“ Rada je vlastně jednoduchá: vrátit se ke kořenům. Jíst normální jídlo v normálních podmínkách. Maso si dopřát jednou za čas. Vařit ze základních surovin a ne z polotovarů. Není to složité ani pracné.

„S kvalitními surovinami je radost pracovat. A není to těžké ani pracné, a když to přepočtete na užitečné látky, které do těla dostanete, není to ani drahé. Prázdných potravin, které nám nic nepřinášejí, je spousta. Těch bychom se měli vyvarovat.“ Kateřina Cajthamlová přiznává, že moderní veganské trendy jí nic neříkají. Dokáže sice ocenit škvarkovou pomazánku z cibule nebo tuňákovou pastu vyrobenou bez tuňáka, ale maso má ráda.

„Miluju ryby a hovězí. Dám si je jednou za čas ale s chutí,“ přiznává žena, která tvrdí, že žít zdravě není složité, ale normální.

Spustit audio