Národní galerie poodhalí skrytou tvář baroka

21. červenec 2011

Národní galerie připravila výstavu pro milovníky barokního umění. Má název Skrytá tvář baroka a bude otevřena od zítřka až do 16. října v bývalé konírně paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. Výstava představí grafickou tvorbu v českých zemích v 17. století. Je to vůbec první samostatná přehlídka bohemikální barokní grafiky, čili grafiky spjaté s historickým územím Koruny české.

Podle kurátorky Národní galerie Petry Zelenkové je barokní grafika zatím nedostatečně známá po odborné i laické stránce.

„Už název evokuje, že barokní grafika, potažmo i tisky, jsou ukryté v depozitářích a doba vystavení je tedy limitovaná. Zejména z důvodu křehkosti vystavovaných exponátů,“ uvedla Zelenková a dodala:

„Návštěvníci se mohou těšit na práci prvotřídních augsburgských rytců. Augsburk byl tehdy centrem rytecké evropské produkce. Rytci tvořili podle předloh umělců převážně z českých zemí. Jedním z navrhovatelů rytin byl například i Karel Škréta.“

Mezi typické náměty rytin patří zejména oslavy panovníků, církve nebo šlechty. Vyčnívají pak katolické náměty vyzývající k potírání církevní reformace.

autoři: vlk , lvi
Spustit audio