Náměstek hejtmanky Kouda zpochybnil referendum o těžebních limitech

28. listopad 2011

Variantu státní energetické koncepce, která nechává otázku prolomení těžebních limitů otevřenou po roce 2014, podpořili radní Ústeckého kraje. „Radní vzali tuto variantu pouze na vědomí. Naší zásadní připomínkou zůstává to, aby se v případě prolomení limitů vyřešily všechny střety zájmů,“ uvedl náměstek hejtmanky Pavel Kouda.

Podle starosty Litvínova Milana Šťovíčka tak krajští radní rozhodli v přímém rozporu se zásadami územního rozvoje, které s prolomením limitů nepočítají. Dodal, že názory regionálních politiků jsou důležité. „Je přitom známé, že někteří z nich otevřeně podporují vlastníky těžebních firem,“ uvedl Šťovíček a upřesnil: „Takovým zastáncem jsou například poslanci Tancoš a Paroubek.“ Proti prolomení limitů jsou pak města Horní Jiřetín a Litvínov.

ČSSD, která má ve vedení kraje rozhodující slovo, také dříve prosazovala krajské referendum o tom, jestli mají těžební limity zůstat nebo ne. Bylo i součástí jejího volebního programu. Pavel Kouda ale možnost konání referenda zpochybnil: „Od té doby, co jsme program dělali, se ta doba posunula hodně dopředu. O referendu jsme se s kolegy ještě nebavili. Takže teď nemohu říct, jestli krajské referendum budeme nebo nebudeme navrhovat. K tomu se zřejmě během nějaké doby ještě dostaneme.“

Proti možnosti prolomení těžebních limitů v pondělí protestovali také aktivisté hnutí Greenpeace. Na rypadlo v dole ČSA u Litvínova pověsili transparent s nápisem „Nečasi zastav!“. Před schvalováním státní energetické koncepce tak vyzvali premiéra Petra Nečase, aby vláda dodržela své prohlášení o zachování limitů.

autor: hau
Spustit audio