Nálezy munice z druhé světové války dvakrát vystěhovaly drážďanskou čtvrť

16. prosinec 2013

V dráždanské čtvrti Striesen měli před týdnem o zábavu postaráno. Jak se zmínila prakticky všechna média. Při stavbě domu tam byla objevena nevybuchlá britská bomba z druhé světové války.

Policie evakuovala všechny v okruhu 300 metrů v okruhu nálezu a pumu zlikvidovala. Jenže ani ne 24 hodin po té byla nalezena další puma a všechno se ještě jednou opakovalo. Jak uvedl například Freie Presse, obyvatelé druhou evakuaci už zvládali s bravurní rutinou.

In dem Dresdner Stadtteil Striesen hat man vor einer Woche wirklich Spaß gehabt, wie in fast allen Medien erwähnt wurde. Bei Bauarbeiten wurde dort der britische Blindgänger aus dem zweiten Weltkrieg gefunden. Die Polizei hatte alle in einem Radius von drei hundert Metern um den Fundort evakuiert und dann wurde die Bombe entschärft. Aber binnen nicht einmal vierundzwanzig Stunden später wurde eine weitere Fliegerbombe entdeckt und alles wiederholte sich noch einmal. Wie die Freie Presse bemerkte, die Anwohner hätten die zweite Evakuierung routiniert bestanden.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.