Nálepky člověka z východní Evropy se nezbavíš. Berlin Manson vydali albový debut Poor but Sexy

10. květen 2024

Na konci března vydala slovenská kapela Berlin Manson očekávaný debut Poor but Sexy. Ukázky z něj zazněly živě v nové Radio Wave Studio Session. „Poor but Sexy je mimo jiné titul od polské socioložky Agaty Pyzik. Je to kniha, kde rozebírá paradoxní vztah východní a západní Evropy z kulturní perspektivy. Samotná idea písničky vznikla nezávisle na to. S obratem Poor but Sexy se mi to spojilo později. Došlo nám, že to ale dobře definuje celou desku,” říká hudebník Adam Dragun.

V loňském roce přizvali Adam Dragun a Patrik Nagy na pódium také Tomáše Tabiše na bicí. Už přes rok sdílejí společná témata, včetně něčeho, co označují za identitu člověka z východní Evropy. „Osobně mě dost fascinuje, že nálepky člověka z východní Evropy se vlastně nezbavíš. Když vycestuješ na západ, tak se jí nezbavíš ani ve vztahu k druhým lidem. Je to dost těžké. Baví mě uvažovat nad tím, jestli je to internalizované. Jestli je to kód, který v nás budujeme,” vysvětluje Adam.

V textech na nové desce, která jako celek působí velmi komplexně, mluví o společenských problémech, včetně současné krizi bydlení. Jaká témata se jim ale v hlavách otevírají dál? „Začíná nám pomalu docházet, že nic jako nezávislá scéna neexistuje. Všichni jsme tak trochu závislí na institucích a jeden na druhém, ať už přímo nebo nepřímo. Myslím, že od devadesátých let existuje určitý fetiš nezávislosti. Teď nastává čas, kdy si uvědomujeme, že nezávislá scéna vlastně není,” popisuje možná témata do další tvorby Adam.

Hrají členové Berlin Manson DJ sety? A co pro ně znamená vyprodaný koncert? Poslechněte si celou Radio Wave Studio Session i následný rozhovor.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.