Nakládané houby s vosou nebo s borůvkovým listím. I takové kuriozity se objevily na celostátní soutěži v nakládání hub

13. říjen 2015

Tak jako každá správná hospodyňka zavaří vše, co jí přijde pod ruku, totéž se dá říct o mykologovi Josefu Sedláčkovi z Liberce. Dokáže naložit všechny jedlé houby, zdaleka však nejde pouze o známé hříbky či křemenáče, ale například i o některé druhy pavučinců.

„Některé druhy pavučinců úplně s přehledem vyhrávají, proto mu říkáme pavučinec neporažený, protože vyhrál i v celostátní soutěži,“ usmívá se mykolog Josef Sedláček z Liberce.

Důvodem k úsměvu je jedenáct medailí z celostátní soutěže nakládání hub, kterou coby vášnivý houbař v roce 1970 založil.

V celostátních soutěžích si Liberečtí vedli vždycky dobře. Ze čtyřiceti uplynulých ročníků jich 29 vyhráli.

A co všechno můžeme objevit ve vítězné sklenici naložených hub? „Mám rád houby, které se trochu brání jazyku. Jsou to šupinovka slizká, spolu s ní mladý hříbek, ale musí být malý, aby křupal. Třeba taková závojenka podtrnka, která roste v květnu, jak přišla do soutěže, okamžitě vyhrála. Také byla pěkně křupavá.“

Jako každá soutěž, tak i soutěž nakladačů hub má své kuriozity. Například nakládané houby s borůvkovými lístky, které se nedopatřením dostaly do sklenice, stejně jako zbloudilá vosa, která možná dodala houbičkám neopakovatelnou chuť.

Ovšem největším bonbonkem byla sklenice hub naložená v roce 1940, kterou kdosi přinesl v roce 1980 do soutěže, vzpomíná Josef Sedláček.

„Já bych k tomu ani nečuchl, ochutnal to pouze inženýr Majer z Prahy, který posléze dodal, že nic hnusnějšího nejedl,“ směje houbař Josef Sedláček, který se už těší na podzimní houbovou úrodu.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.