Nákaza koronavirem se potvrdila u většiny z 65 klientů domova U Trati v Litoměřicích

31. březen 2020 16:24

V domově pro seniory U Trati v Litoměřicích testy potvrdily nákazu novým typem koronaviru u většiny z klientů, kterých je v domově celkem 65. Zařízení je od minulé středy v karanténě. „Kromě 52 jeho klientů se nákaza prokázala i u tří zaměstnanců,“ uvedl pro Český rozhlas Sever ředitel Centra sociální pomoci Litoměřice Jindřich Vinkler.

Z 52 nakažených potřebovalo 6 klientů lékařskou pomoc. 85letý muž hospitalizovaný v ústecké Masarykově nemocnici v pondělí zemřel, jednalo se o onkologického pacienta s řadou dalších interních chorob.

Na výsledky testování ošetřujícího personálu se zatím čeká. „Stav zaměstnanců v domově je setrvalý. Stále tu máme těch 13 statečných, kteří jsou uvnitř s klienty od doby vyhlášení karantény (25. března, pozn. red.),“ řekl Českému rozhlasu Sever ředitel Centra sociální pomoci Litoměřice Jindřich Vinkler.

3 ze zaměstnanců měli nález na koronavir pozitivní, domov pro seniory proto přijal příslušná opatření ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí tak, aby předešel šíření nákazy.

„Zaměstnanci pracují nadále, protože pozitivní test na COVID-19 ještě neznamená, že máte horečky a další příznaky,“ vysvětlil Vinkler. Dodal, že díky přijatým opatřením jsou klienti oddělováni na pozitivní a negativní, stejně jako zaměstnanci.

Doplnění týmu ošetřovatelů

Domov pro seniory má nyní v plánu doplnit tým ošetřovatelů. „Čekáme na výsledky personálu v domácí karanténě, pak se budeme snažit posádku doplnit tak, aby péče poskytovaná seniorům byla v rámci komfortu, který nám budova umožňuje,“ řekl Českému rozhlasu Sever Jindřich Vinkler.

V době karantény jsou všichni senioři na pokojích, nikdo nevychází ven, a veškerá péče je rovněž prováděna na pokojích. Podle Vinklera je personál dostatečně vybaven ochrannými pomůckami, má ochranné obleky, štíty i respirátory.

„Zaměstnanci se střídají v práci v určitých intervalech tak, aby péče mohla být poskytována dle nějakého standartu,“ popsal současný průběh práce v domově pro seniory Vinkler.

Centrum sociální pomoci Litomeřice na svém webu uvedlo, že většina testovaných klientů nevykazuje žádné závažné příznaky koronavirové infekce. Ti, kteří potřebují neodkladnou péči, jsou převáženi ihned do litoměřické, nebo ústecké nemocnice.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související