Nadšenci ze spolku Via Levamente opravují bývalý zámek v Pětipsech na Chomutovsku. Chtějí tam vrátit život

2. srpen 2020 11:49

Lidé ze spolku Via Levamente chtějí opravit a oživit bývalý zámek v Pětipsech na Chomutovsku. Z původně gotické tvrze ze 14. století zbyly po kolektivním zemědělství v minulém století jen obvodové zdi. Část zámku se už podařilo spolku zastřešit a do budoucna sem chtějí nadšenci vrátit i kulturní život. Na obnově pracují i brigádníci.

Na nádvoří zámku v Pětipsech na Chomutovsku se sešla parta brigádníku, kteří tam čistí nádvoří od vysoké trávy a dalších náletů.

„Dřív jsem ani netušila, že tady nějaký zámek je, v podstatě jsem se k tomu dostala úplnou náhodou,“ říká Lenka Kodešová ze spolku Via Levamente.

„Na opravu celého zámku bude podle mého odhadu potřeba tak 100 milionů korun,“ odpovídá Lenka Kodešová na otázku, jak velké finance bude potřeba na to, aby byl zámek v takovém stavu, že bude uživatelný.   

Na opravě zámku spolupracuje s nadšenci i kadaňský místostarosta Jan Losenický a podle jeho plánů by tam mohla být v budoucnu expozice o Sámově říši.

„Té vlastně není Čechách věnovaná žádná expozice, protož není dostatek archeologických materiálů, které by se asi mohly vystavovat. My to chceme pojmout interaktivně, bude to opravdu spíš taková expozice pro celé rodiny s tím, že za bitva u Wogatisburgu bude navíc vypíchnutá,“ vypráví o smělých plánech Jan Losenický.

Pětipsy navíc leží na cestě mezi kopcem Úhošť u Kadaně a Rubín Podbořan. Ke zmíněné bitvě z časů Sámovy říše totiž podle některých pramenů dojít právě na jednom z těchto dvou míst.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio