Nadšenci z osady Kopec u Starých Křečan na Děčínsku chtějí postavit starý podstávkový dům určený k demolici na nové místo

4. červen 2023 10:42

Nadšenci ze spolku Náš Kopec z osady Kopec u Starých Křečan na Děčínsku se pustili do odvážného projektu. Rozebrali starý podstávkový dům určený k demolici, koupili parcelu a pomalu na ní začínají stavět základy, na které chalupu uloženou v opuštěném průmyslovém areálu znovu postaví. 

Na tak náročný projekt je ale potřeba sehnat peníze, spolek si přivydělává třeba prodejem pohlednic své malebné osady.

Asi 25 lidí ze spolku Náš Kopec se v roce 2017 rozhodlo, že zachrání před zbouráním malou, dřevěnou podstávku s číslem popisným 54. Uložili ji v Brtníkách v bývalé Klingerově továrně a teď pomaličku shání peníze na to, aby ji znovu složili na pozemku, který spolek zakoupil. To ale podle členky spolku Ilony Hlouškové nebude vůbec jednoduché.

„Myslím si, že pokud nezískáme nějakou dotaci, asi na to nedosáhneme finančně. Předběžně jsme to měli spočítané, tenkrát to bylo 1,5 milionu korun, ale od té doby se toho mnoho změnilo, takže teď si myslím, že to může být tak tři, čtyři miliony už, a to už je hodně,“ odhaduje Ilona Hloušková.

Členové spolku shánějí peníze, kde se dá, třeba prodejem kalendáře s fotkami malebné osady. Jestli se jim povede starou podstávkovou chalupu znovu složit, chtějí v ní udělat malé regionální muzeum a místo, kde se budou scházet lidé z okolních spolků.

Spustit audio