Nadšenci se snaží opravit a znovuoživit kostel v Zahořanech na Litoměřicku

27. květen 2016

Parta nadšenců se snaží opravit a hlavně znovu oživit kostel v Zahořanech na Litoměřicku. Nepřehlédnutelná památka na návrší nad obcí navíc patří v těchto dnech studentům.

Legenda o vzniku kostela Nejsvětější trojice v Zahořanech na Litoměřicku říká, že ho nechal postavit vojenský císařský velitel Jan de la Crone na památku vyhraného souboje se Švédy během 30leté války.

Maršála během noci probudilo kohoutí kokrhání. Vyhlásil bojovou pohotovost a díky tomu pak porazil švédské vojsko, které potmě překonalo Labe a zaútočilo. Věž kostela proto také zdobil plechový kohoutek. Už více než třicet let ale na svém místě není. Parta nadšenců z obce by to chtěla změnit, teď i s pomocí studentů.

Kostel chátral od 2. světové války

„Ten kostel byl od 2. světové války uzavřený a chátral. Přišli jsme sem s místními dobrovolnými hasiči v roce 2014 a začali jsme vyklízet letité nánosy špíny a prachu. Bylo to opravdu dost práce,“ popisuje Jarmila Jandová, předsedkyně Spolku pro Zahořany.

„Už dva roky opravujeme krov z havarijního fondu Ministerstva kultury. Pokud se podaří získat peníze i letos, bude celý kostel stabilizovaný. To by nám otvíralo možnost zapojit kostel do místního kulturního života,“ popisuje plány spolku Jandová.

V kostele v těchto dnech pracují i studenti z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Zahořany - kostel

„Pracujeme na dokumentaci kostela pro spolek, který se ho snaží obnovit, a zároveň tuto možnost využíváme pro praxi studentů UJEP. Našim cílem je poskytnout soubor dokumentace, která pomůže ulehčit, doufejme, celkovou plánovanou opravu kostela tak, aby byl zachován i pro budoucí časy,“ vysvětluje cíl práce studentů Táňa Šimková z Památkového ústav Ústí nad Labem.

Spolek se snaží se získat peníze na opravu i prostřednictvím benefičních koncertů, které zatím ještě nemohou být v kostele. Ten další bude 10. června v sousedních Křešicích.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio