Nadšenci chtějí obnovit železniční trať, která vedla ze Zubrnic až do Úštěka. O víkendu se pustili do práce

4. červenec 2020 15:00

Každý víkend o prázdninách se můžou lidé projet historickými vlaky na trati z ústeckého Střekova do Zubrnic na Ústecku. Historická dráha vedla původně až do Úštěku na Litoměřicku. Nadšenci ze železničního spolku se teď snaží během brigád prodloužit trať alespoň do Lovečkovic. Vlaky by tam mohly jezdit do pěti let.

„Chtěli bychom očistit dva mosty v kilometru 8,0 a 8,2, tak abychom mohli v příštím roce pokračovat i s prodloužením nad Luční potok,“ říká Petr Toman ze spolku Zubrnická museální železnice.

„Ten most je mostní provizorium po nějaké povodni v 60. letech a poslední vlak tudy projel 1978. Od té doby to chátralo, tady v tom úseku došlo v roce 2006 k velkému zcizení kolejnic,“ popisuje Petr Toman technický stav úseku.  

Dobrovolníci čistí trať v úseku 8,0 a 8,2 kilometru

Během prací se na obnovované trati zastavil i František Korel, který daroval museální železnice v posledních letech téměř jeden a půl milionu korun. Ze zájmu lidí o brigády na železnici má radost: „Těší mě to. Opravdu s příchodem Petra Tomana, který dost lidí v dobrém slova smyslu pobláznil, tak nám sem začíná chodit o 10, 20, někdy i 25 lidí více na brigády.!  

Kromě obnovy trati do Lovečkovic pracují nadšenci ze zubrnické železnice i na obnově horního nádraží v Úštěku. Během několika měsíců by se mohlo podařit propojit tamní koleje s tratí mezi Litoměřicemi a Českou Lípou.

„Je to vlastně jediná možnost přípojky zadní části naší tratě k tomu, abychom mohli na nádraží, které vlastníme a rekonstruujeme, deponovat některá vozidla. To je vlastně základní věc, že potřebujeme další prostory na naše vozidla, takže rekonstruujeme kolejiště horního nádraží,“ doplnil Petr Toman.

Zubrnickému spolku můžete s obnovou historické trati pomoci i vy. Informace o sbírku jsou na webu jedemdal.cz.

Dobrovolníci čistí trať v úseku 8,0 a 8,2 kilometru

 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio