Nad Zemí poletuje kosmické smetí, které nikdo neuklízí

8. leden 2020

Kosmonautika není  jen nesmyslné létání několika šílenců do vesmíru, ale je to věda, která nás spojuje s každodenním životem. Přesně tak se vyjádřil český popularizátor kosmonautiky Milan Halousek v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice.

Na střechách máme bílé paraboly, a je nám jasné, že nám z vesmíru posílají signál do televize. Ale týká se to dalších věcí. Mikrovlnná trouba, cyklistické helmy, rovnátka na zuby nebo suché zipy, to všechno jsou běžné věci, které používáme díky výzkumu kosmu.

Vysokorychlostní internet v každé rokli i na poušti

Americká soukromá společnost známého vizionáře Elona Muska vypustila tento týden do vesmíru třetí skupinu šedesáti malých družic. „Musk už jich má ve vesmíru sto osmdesát. Jsou rozmístěny v husté síti nad našimi hlavami a budou zajišťovat vysokorychlostní internet všude na světě, včetně moří, pouští, roklin nebo hor,“ říká Milan Halousek. Velké množství umělých družic ve vesmíru má ale jedno velké minus. Zanáší prostor kolem naší planety tzv. kosmickým smetím, které nikdo neuklízí.

„Teoreticky by měl provozovatel poslední zbytky paliva své družice využít na její navedení do nižší polohy, kde by družice sama zanikla. Ale to nikdo nedělá. Družice se drží do posledního zbytku paliva  na dráze a své společnosti vydělává do poslední chvíle svého života. Teď je kolem Země asi 10 000 družic. Některé jsou živé, jiné mrtvé. Živých je kolem dvou a půl až třech tisíc. Jsou to družice meteorologické, telekomunikační, výzkumné, vojenské, špionážní, atd. Ty jsou pod kontrolou. Horší jsou ty, které pod kontrolou nejsou,“ říká Halousek.

Mrtvé družice začínají ohrožovat vesmírnou stanici

Další vzlet raketoplánu podle Milana Halouska kvůli kosmickému smetí ohrožený není. Ale na Mezinárodní vesmírné stanici ISS, která je velká jako fotbalové hřiště, už se občas problémy vyskytnou. Stanice má ochranný prostor, ve kterém se nesmí pohybovat žádné kosmické smetí, které by ji mohlo ohrozit. A stanice musí čím dál častěji manévrovat, aby se tomuto smetí vyhnula.

Spustit audio

Související