Na Žatecku začala stavba nové továrny na pneumatiky. Práci by tam mělo najít přes 1.000 lidí

1. říjen 2015

Společnost Nexen Tire dnes (1.10.) začala se stavbou nové továrny na Žatecku. Zatím položila základní kámen. Jihokorejská společnost chce vyrábět pneumatiky. Celkem by mohla zaměstnat zhruba tisícovku lidí.

„Bude investováno víc než 22 miliard korun a vznikne víc než 1000 pracovních míst a půjde o nejmodernější továrnu na výrobu pneumatik v rámci Evropy,“ shrnul po slavnostním výkopu investici jihokorejské firmy v průmyslové zóně Triangle na Žatecku předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Vstup Nexenu na Žatecku přilákal i další investory, kteří také nabízejí zhruba 1.000 volných míst. Podle ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM by mohl být v budoucnu problém s náborem pracovníků.

„Pokud všichni ti investoři splní to, že naberou tolik lidí, kolik slibují, tak v budoucnu vznikne problém to zajistit.“

Společnost Nexen získá pozemky v průmyslové zóně od Ústeckého kraje s výraznou slevou. Zhruba 300 milionů korun má kraji proplatit v rámci dalších úprav na Triangelu vláda. „Ty peníze se budou uvolňovat na každou akci a půjde maximálně o 302 milionu korun,“ upřesnil Oldřich Bubeníček.

Nexen Tire - Byung Joong Kang

Pozemky pod budoucí továrnou ještě Nexenu nepatří. Musí se ještě dokončit státní pobídky. „K tomu, aby došlo k naplnění kupní smlouvy, tak musíme dostat nabídku od ministerstva průmyslu a obchodu a teprve potom můžeme dostat slevu na pozemky,“ říká zástupce Nexenu Petr Pospíšil.

Jedním z dalších požadavků Nexenu je dokončení rychlostní silnice R7 - Praha Chomutov. „Pro nás je R7 důležitá, protože jí budeme využívat pro příjem zboží k nám, ale také samozřejmě rozvoz k našim odběratelům,“ dodává Petr Pospíšil s tím, že teď čeká firmu ještě získání řady povolení.

Pokud půjde vše podle plánu, mohla by firma začít s náborem nových pracovníků už příští rok.

autor: bach
Spustit audio