Na základních školách se právě uzavírá známkování. Učitelům letos přibylo hodnocení dětí ukrajinských uprchlíků

16. červen 2022 09:23

V základních školách zasedají pedagogické rady a schvalují závěrečná vysvědčení. Uzavřenou klasifikaci už má pro letošní školní rok například základní škola Bílá cesta v Teplicích. Příští týden totiž celý druhý stupeň odjíždí do školy v přírodě. Letos museli učitelé kromě vystavení vysvědčení běžným žákům zvládnout také ohodnotit děti ukrajinských uprchlíků.

„Já už se těším na vysvědčení, protože si myslím, že dostanu samé jedničky,“ věří Janička z 2. B. V to samé doufá i její spolužačka Barča. „Taky se těším na prázdniny, protože to mám narozeniny,“ dodává.

ZŠ Teplice Bílá cesta se těší na prázdniny

Třídní učitelka Barbora Tůmová už má své žáky oznámkované a zbývá jen vypsat a vytisknout vysvědčení. „Na vysvědčení se těšíme, téměř všechny děti mají vyznamenání, hodně je i samých jedniček. Zůstali jsme u známek. Slovní hodnocení určitě není špatné, ale vzhledem k tomuto roku si myslím, že nebylo potřeba. Spíš se hodilo při distanční výuce,“ shrnuje.

Školy využívají známky i slovní hodnocení

Klasifikaci mají uzavřenou i ostatní učitelé této školy, která provozuje taky třídy s alternativním vzdělávacím programem – montessori pedagogikou.

Podle ředitelky Evy Vášové patřily první měsíce školního roku dohánění učení po předchozí distanční výuce. „My jsme opravdu intenzivně první půlrok pracovali na tom, abychom doháněli učivo. Vesměs je to čeština, matematika a angličtina,“ vysvětluje.

Vysvědčení tady může mít různou podobu – známky, slovní hodnocení anebo kombinace. „Ve třídách montessori máme už devět let slovní hodnocení. Tam, kde máme ukrajinské žáky, máme většinou hodnocení kombinované,“ dodává Vášová.

Formativní hodnocení, které nesrovnává žáky mezi sebou, ale zaměřuje se na výkon každého z nich, připravují pro ukrajinské děti taky na teplické základní škole v Proseticích, kterou řídí Marcela Prokůpková. „Chceme u těch dětí hodnotit pokrok, jaký udělaly a ne je hodnotit ve vztahu k ostatním spolužákům,“ vysvětluje.

V prosetické škole budou hodnocení psát zhruba 50 dětem z Ukrajiny, které od března postupně nastupovaly. Ostatní děti dostanou na vysvědčení běžné známky.

Spustit audio

Související