Na záchytce v Ústeckém kraji skončilo letos kolem devíti set lidí. Oproti loňsku se zvyšuje jejich agresivita

20. prosinec 2021

Protiepidemická opatření dopadající na restaurace neměla žádný vliv na provoz záchytné stanice v Teplicích. Klientů má jediná záchytka v Ústeckém kraji zhruba stejně jako loni – kolem devíti set. Končí tam opilí nebo zdrogovaní lidé, kteří nejsou schopni se o sebe sami postarat. I kvůli nim si třeba Městská policie v Ústí nad Labem pořídila dvě vyřazené sanitky. Čistí se líp než běžné služební auto.

„Pandemie na chod našeho oddělení nemá vůbec žádný vliv. Naši klienti si bohužel vždy najdou příležitost i místo, nemusí to tedy být jenom restaurační zařízení. Někteří klienti jsou u nás samozřejmě opakovaně. Jedná se o lidi, kteří jsou bez domova a kteří mají svůj životní styl,“ odpovídá vrchní sestra Jaroslava Duchoňová na otázku, zda se v chodu záchytky nějak odrazila protiepidemická nařízení, např. omezený provozní doby restaurací.

Právě pro přepravu bezdomovců a opilých lidí si Městská policie v Ústí nad Labem pořídila dvě vyřazené sanitky. Lépe se udržují, vysvětlil zástupce ředitele Jan Novotný: „My jsme dosud převáželi vlastními vozy, ta vozidla se proto musela vyčistit, samozřejmě musela proběhnout dezinfekce, takže vozidlo muselo dva dny stát a bylo nepojízdné.“

Když se strážníkům nepodaří na první pohled bezvládného člověka na ulici rozchodit, musí zavolat záchrannou službu.

„Strážníci můžou poskytnout i na místě nějaké to základní ošetření, obvázat tržní rány apod..,“ uvedl velitel centrálního okrsku Jiří Jozífek.

Strážníci proto projdou zdravotnickým kurzem. Vyřazené sanity by chtěli začít používat koncem roku.

 

 

Spustit audio