Na výstavu exotických ježků se do Žalhostic přišly podívat desítky lidí

9. únor 2020 13:00

Africké pygmy ježky přivezlo do Žalhostic na Litoměřicku 20 chovatelů z celé republiky. Výstava exotických zvířat ukázala, jak se tito ježci liší od našich evropských, jakou potřebují péči nebo čím se živí.

„To jsou afričtí pygmy ježci. Je tam obrovský rozdíl v chovu. Ty evropské doma chovat nemůžeme – jsou totiž zákonem chráněni. Tito pygmy ježci vznikli křížením afrických druhů ježků – jsou to vysloveně mazlíčci pro chovatele,“ vysvětluje za pořádající klub chovatelů ježků Klára Štychová.

Africký pygmy ježek je tedy pouze domácí mazlíček – ve volné přírodě se nevyskytuje.

„Jsou o dost menší a navíc domestikovaní. Kdybychom je dali ven, tak tam nepřežijí. Potřebují celoročně teplo,“ říká Lucie z Loun, která do Žalhostic přivezla mladého ježka jménem Johny.

Své bodliny sice umějí naježit, ale nebezpečné nejsou. „Je to jako suchá tráva. Když má vaši důvěru, tak je sklopí a dají se krásně hladit, dokonce i v protisměru,“ dodává chovatelka.

Tito domácí pygmy ježci se živí hmyzem, a také kočičími konzervami a granulemi. I jako jejich větší volně žijící příbuzní, i oni jsou noční tvorové, takže všechny klece a boxy doplnily cedulky s prosbou „při spaní nerušit“, a ježci zůstali zachumlaní v měkkých dekách a návlecích.

Výstava začala veterinární přejímkou, následovalo posuzování a bonitace podle dané stupnice.

„Hodnotí se i povaha. Třetina těch bodů je za povahu. Hodnotí se také exteriér, jak našlapuje, tvar těla, hlavy, velikost uší,“ říká hodnotitelka Klára Štychová, která s dalšími kolegyněmi prohlédla 43 ježků, které přivezla dvacítka chovatelů z celé republiky i ze Slovenska.

Spustit audio