Na vrchu Vartovna stojí rozhledna připomínající kmen stromu. Místní jí říkají Valašská Eiffelovka

10. říjen 2019

Máte rádi panoramata? A nevadí Vám, že se kvůli nim trochu zadýcháte? Pak se vydejte do Vizovických vrchů ve Zlínském kraji na kopec jménem Vartovna, kde stojí rozhledna tvarem připomínající kmen stromu. Když na ni vystoupáte, odmění vás nádherným výhledem na Vizovické vrchy, Beskydy i slovenskou Malou Fatru.

„Kopec Vartovna je nejvyšší vrch nad obcí Seninka. Jeho vrchol se nachází ve výšce 651 metrů nad mořem. Za dobré viditelnosti je z rozhledny vidět až na Slovensko. Směrem ke Zlínu můžeme zahlédnout Buchlovské vrchy, dále pak Javorníky, Lysou horu a Radhošť,“ prozradila starostka obce Seninka Milada Holečková.

Rozhledna je vysoká 37 metrů a je postavená z kovovo-betonové konstrukce. Její schodiště vede prostředkem stavby ve tvaru spirály. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 35 metrů a vede na ní 200 schodů.

„Většina rozhleden je ze dřeva. A tak by někdo mohl namítat, že ocelová vyhlídková věž do lesa nepatří. Ale naše rozhledna, navržená zlínským architektem Ivanem Bergmannem, symbolizuje kmen stromu a díky unikátní technologii, kdy jsou ocelové profily vyztužené betonem, působí celá stavba lehkým dojmem,“ vysvětluje Milada Holečková.

Rozhledna Vartovna

Stavba rozhledny trvala osm měsíců. Otevřena byla 17. listopadu 2009. A místní lidé jí neřeknou jinak, než Valašská Eiffelovka. Rozhledna je otevřená celoročně a vstup na ni je zdarma. Stavba vznikla v rámci projektu sdružení obcí Hornolidečska a sdružení obcí Púchovské doliny na Slovensku, kde byla postavena rozhledna na Tlstej hore v Dohňanech.

„Rozhledna Vartovna je dost vysoká na to, aby přesáhla okolní stromy. Myslím si, že do budoucna nehrozí, že by jednou stromy výhled z rozhledny zastínily,“ věří starostka.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio