Na venkovních koupalištích v Ústeckém kraji je letos zatím spíš prázdno. Provozovatelům nepřeje počasí

23. červenec 2021 09:39

Návštěvnost koupališť v Ústeckém kraji je letos proměnlivá. Podle provozovatelů na ni má zásadní vliv nepříznivé počasí. Projevily se prý i měnící se protiepidemická opatření. V červenci tak některá venkovní koupaliště meziročně navštívilo méně lidí.

Návštěvnost je podle oslovených provozovatelů koupališť aktuálně velmi nízká, a to především kvůli chladným a deštivým dnům.

Například v Lovosicích za posledních 5 týdnů 11krát neotevřeli vůbec, 5 dní pak jen omezeně – kvůli bouřkám. Ve dnech, kdy bylo koupaliště otevřené, pak přišlo zhruba 100 návštěvníků denně.

Návštěvnost na většině koupališť je oproti loňskému roku slabá

Na Kamencové jezero v Chomutově chodí podle provozovatele Karla Tona v průměru bezmála 400 lidí denně. Kvůli nepříznivému počasí je to ale meziročně výrazně méně.

Stejný počet návštěvníků jako v loňském roce třeba evidují v děčínském Aquaparku. Minulý týden tam přišlo celkem 2 560 lidí.

Naopak za červen má oproti loňsku vyšší návštěvnost ústecké koupaliště na Klíši, kam podle Lenky Mackové z Městských služeb přišlo přes 10 tisíc návštěvníků. V červenci pak ale využilo služeb plaveckého areálu méně než 3 000 lidí – návštěvnost tak klesla přibližně o 55 procent.

Koupaliště na Klíši v Ústí nad Labem je po rekonstrukci opět otevřený

Kromě nepříznivého počasí provozovatelům koupališť komplikují situaci také stávající protiepidemická opatření. Návštěvníci se musí před vstupem do areálu prokázat buď potvrzením o prodělané nemoci covid-19 v uplynulých 180 dnech, dokladem o ukončeném očkování, nebo negativním antigenním či PCR testem.

Pokud lidé žádné potvrzení nemají, mohou si zakoupit samotest, před vstupem jej provést a následně vyplnit čestné prohlášení.

Všichni oslovení provozovatelé se ale shodli na tom, že lidé vládní opatření dodržují – nosí s sebou potřebné dokumenty a jen v ojedinělých případech se stává, že nejsou do areálu vpuštěni.

Kvalita vody na většině přírodních koupališť v Ústeckém kraji je podle hygieniků v pořádku

Ke koupání mohou lidé využít také přírodní koupaliště. Podle hygieniků nabízí dobré podmínky koupaliště Osek na Teplicku nebo vodní nádrž Barbora. Jezero Milada u Ústí nad Labem je po rozboru odebraných vzorků také v pořádku.

Jezero Milada nabízí skvělé letní vyžití

Dobrá kvalita vody je i v jezerech Benedikt a Most v Mostě. Vhodné podmínky pro koupání nabízí také koupaliště Vysoká Pec na Chomutovsku, Nechranická přehrada nebo koupaliště Prunéřov u Kadaně.

Po rekonstrukci také zahájilo provoz přírodní koupaliště Velký Šenov na Děčínsku. V blízkosti jsou pak ještě koupaliště Mikulášovice a Jetřichovice, kde hygienici koupání rovněž doporučili.

Naopak v některých přírodních koupalištích testy odhalily zvýšený výskyt chlorofylu. Na Ústecku se to týká lomu Varvažov a rybníku Chlumec, na Litoměřicku jde o jezero Chmelař, kde jsou i sinice. Snížená průhlednost vody je na koupališti v Chabařovicích u Ústí nad Labem.

V těchto rekreačních vodách je koupání přesto možné, problémy by podle hygieniků mohli mít citliví jedinci.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související