Na tvrzi Hůrka mají unikátní dvoutunový státní znak, našli ho v aukci

29. říjen 2018 07:10

Nadšenci z dělostřelecké Hůrka u Králík si ke 100 letům republiky nadělili zvláštní dárek - státní znak. Na tom by možná nebylo nic divného, kdyby tady ten nebyl z kamene a nevážil téměř dvě tuny. Váže se k němu navíc i zajímavý příběh.

Je to vlastně „klasický“ český lev ve stříbrné barvě na červeném podkladu a se dvěma ocasy a je vytesaný na velkém kusu pískovce. Rozměry jsou skoro 2 x 2 metry a váha je bezmála dvě tuny. Kamenný znak byl původně umístěný na budově velitelství kasáren v Žamberku.

Dvoutunový státní znak našli vojenští nadšenci v internetové aukci

Znak z bazaru

Nadšenci z tvrze Hůrka se k němu dostali vlastně náhodou. Jeden z jejich členů na ten znak narazil v internetové aukci, kde byl pískovcový lev nabízený za 20 tisíc korun. Takže bylo peníze potřeba rychle sehnat, říká ředitel Králické pevnostní oblasti Petr Štemberk:

„Naštěstí se pohybujeme v komunitě srdcařů a kolega, který vypsal přes e-maily sbírku na znak mezi námi, mezi boudaři, hůrkaři, lidmi kteří se starají o opevnění, tak za 40 minut po vyhlášení té aukce měl dvojnásobek potřebné částky.“

Z tvrze Hůrka jeřáb vyprostil několikatunovou střepinu

Střepinu ukládá jeřáb na místo jejího prozatimního vystavení

U dělostřelecké tvrze Hůrka v Králíkách si můžou návštěvníci prohlédnout nový neobvyklý exponát. Několikatunový kus silného pancíře, který sloužil jako podstavec pro zvon na povrchu jedné části pevnosti.

Lidé mezi sebou vybírali částky i po stokorunách a drobnějších částkách. Výsledek bleskové sbírky nakonec vystačí i na opravu. Ta bude nejspíš poměrně náročná, protože na znaku se samozřejmě podepsal čas, ale také komunistický režim.

„Z toho znaku byly komunisty odstraněny všechny feudální a církevní atributy, takže byla uražena koruna nad hlavou lva a byla nahrazena hvězdou a srdcový prsní štítek, tam byl odstraněn znak Slovenska a byl nahrazen komunistickým symbolem, což je partyzánský oheň na pozadí slovenských hor,“ říká Petr Štemberk.

Putující kámen

I když je teď symbol umístěný na dělostřelecké tvrzi Hůrka, po opravě nejspíš bude vystavený na dělostřelecké tvrzi Bouda. Důvodem je to, že znak pochází z budovy velitelství hraničářského pluku 19 z Žamberka, který osazoval právě tvrz Bouda na Suchém Vrchu.

autor: Josef Ženatý

Související