Na třetí ročník turistického pochodu Se Severem na Jedlovou dorazily v sobotu tři stovky výletníků

24. duben 2022

V cíli na ně čekal buřt a kapela Náplava. Pochod pořádá Český rozhlas Sever ve spolupráci s Klubem českých turistů.

Třetímu ročníku pochodu přálo počasí. Na start na nádraží Jedlová na Děčínsku dorazily vlakem ze všech směrů tři stovky dospělých i dětí. Volili mezi dvěma trasami.

Kratší, přes rozhlednu Jedlová, a novou trasou, přes turistickou lávku Cózrovka, která přemosťuje hlavní silnici ke Svoru.

Pravidelnými účastníky pochodu jsou třeba Milan a Josef. Oba se zúčastnili už potřetí a tentokrát zvolili novou, delší trasu, přes Konopáč a Stožecké sedlo. „Nová Lávka Cózrovka se jmenuje po bývalém starostovi Josefu Cózrovi, který se dvacet let snažil o její vybudování,“ blýskli se vědomostmi. „Krajina je tady krásná, takže i když jsme místní, stále nás láká. Narodila se tu i naše maminka, zkrátka to tu máme v srdci,“ dodávají.

Turista Jan z Prahy musel kvůli pochodu vstávat hodně brzy. „Ve tři čtvrtě na pět,“ dosvědčuje. Zvolil trasu s krátkou zacházkou přes zříceninu hradu Tolštejn. „Vrch Jedlová je mnou ještě nepokořen,“ říká s úsměvem a dodává, že cíl plánuje v Jiřetíně pod Jedlovou, odkud mu do Prahy jede přímý autobus. Severní Čechy má jako turista rád, pravidelně se účastní například novoročního výstupu na Lovoš, ale jinak je spíš cykloturista. „Český rozhlas Sever poslouchám i v Praze,“ přidal i poklonu.

Jedlová je 29 metrů vysoká kamenná rozhledna na třetím nejvyšším vrcholu Lužických hor, Jedlové. Nadmořský výška u paty rozhledny je 774 m.n.m. Nachází se v nejsevernější části České republiky, v okrese Děčín. Za dobrých podmínek jsou z ní vidět nejen Lužické a Jizerské hory, ale také Ještěd, Bezděz, Milešovka nebo Děčínský Sněžník se sousedními Krušnými horami.

Spustit audio

Související