V Tisé cvičí vojenští chemici pěti zemi

23. září 2018 13:03

Vojenský prostor v obci Tisá na Ústecku patří do pondělka (24. 9.) vojenským chemikům. Cvičí tam 311. prapor radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce spolu s kolegy z Německa, Slovenska, Polska a Itálie.

Vojáci absolvují celkem pět úkolů – od zneškodnění nevybuchlé munice až po zásah v ilegální chemické laboratoři. A to včetně masové neboli hromadné dekontaminace.

Cvičení vojenských chemiků v Tisé - dekontaminace osob.

„Byl proveden chemický útok a začnou přijíždět vozidla s osobami zasaženými chemikáliemi. Ty budou rozděleny na zraněné a chodící. Postižení, kteří byli chemikáliemi zasaženi, budou očištěni v dekontaminačním stanu a technika bude očištěna zase na jiném místě,“ vysvětlila, co se při cvičení děje při jednom z úkolů, Alena Murková, mluvčí libereckých chemiků.

Proč je setkání vojenských chemiků na mezinárodního cvičení důležité? „Máme tady na místě rozmanitou techniku. Vojáci mají možnost vyměnit si zkušenosti a právě podívat se, jak se to dělá jinde. Přínos vidím hlavně v tom vyzkoušet si kooperaci a sdílení procedur a postupů,“ shrnul velitel libereckých chemiků podplukovník Milan Kozelka.

Cvičení vojenských chemiků v Tisé - měření zamoření
Očištění člověka zasaženého chemikáliemi v dekontaminačním stanu
Cvičení vojenských chemiků v Tisé - dekontaminace vozidel.
Cvičení vojenských chemiků v Tisé.
autoři: Tomáš Kopecký , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související