Na Teplicku se napouští nová nádrž, má zadržovat vodu

19. duben 2019 10:52

U obce Bořislav na Teplicku se napouští nová nádrž. Bude zadržovat vodu v krajině, zachycovat přívalovou vodu a podobně.

V případě potřeby může sloužit i hasičům. Vedle nádrže bude rekreační plocha. Druhá nádrž vznikne z bývalého koupaliště. Investorem je Státní pozemkový úřad. Samotná Bořislav projekt vítá.

Retenční nádrž vznikla na ploše 9428 metrů čtverečních v rokli mezi vrchem Stráž a Žimským vrchem. „Vodní nádrž na Sabatzerově potoce se podařilo dokončit před termínem a díky povolení odboru životního prostředí teplického magistrátu jsme už mohli zahájit napouštění a zadržet v nádrži jarní vodu. Později by napouštění trvalo mnohem déle,“ uvedl ředitel pozemkového úřadu Martin Vrba.

Na stejném místě kdysi nádrž bývala. V 50. letech se však protrhla hráz. „Nic se s tím nedělalo a vodní dílo jen chátralo,“ vysvětlil starosta Aleš Navara. „Určitě je to chvályhodné v dnešní době, kdy se potýkáme s nedostatkem vody. Je dobré mít takový rezervoár pro případ sucha. Navíc tak vzniká nové místo pro rekreaci,“ uvedl starosta. Na torzo původní nádrže stavaři při výstavbě narazili.

Vedle nádrže vznikne kolem starého buku odpočinková plocha s kameny a většími kmeny, které mohou sloužit k sezení a hraní pro dětí a později i jako broukoviště.

V současnosti pozemkový úřad pokračuje v obci s revitalizací někdejšího betonového koupaliště z 60. let minulého století. Podle Martina Vrby vznikne v krajině nový hezký prvek.

Bořislavskou nádrž o ploše 1961 metrů čtverečních doplní předřazený suchý poldr. Ten bude mít ochrannou retenční funkci, současně bude zachytávat i případné naplaveniny Bořislavského potoka a zpomalovat jeho průtoky při náhlém zvýšení hladiny.

Projekt by měl být podle smluvní dokumentace dokončen do konce září letošního roku. "Vše zatím nasvědčuje tomu, že i druhou nádrž začneme napouštět dříve," dodal Vrba.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související