Na Šumavě je znovu horko. Pokud začne kácení Na Ztraceném, hrozí blokáda

20. červen 2012

Blokáda těžby na Šumavě se blíží, záleží jen na tom, kdy správa národního parku začne kácet ve sporné lokalitě Na Ztraceném. Ředitel parku Jan Stráský se podle informací Radiožurnálu dvakrát tajně sešel se zástupci blokádníků a se starostou Modravy, aby protest odvrátili.

Jenže odpůrci těžby považují stejně jako vloni jakýkoli zásah v nejpřísněji chráněné zóně za nezákonný.

"Je pro nás fascinující, že vrcholný orgán ochrany přírody může chtít kácet v místech, o kterých i soud rozhodl, že tato místa mohou být bezzásahová a byla bezzásahovými vyhlášena v souladu se zákonem," říká mluvčí blokádníků Vratislav Vozník.

Do smrkového lesa Na Ztraceném neboli Ptačím potoku praží slunce – ideální teplota pro kůrovce. Mnoho stromů už tady stojí oloupaných. Pokud však bude toto počasí pokračovat, je kácení stromů na spadnutí.

„Je možno říci, že toto datum se blíží každou hodinou. Každý si spočítá, že ten čas nastal,“ potvrzuje šéf správy parku Jan Stráský.

Na Ztraceném jsou zatím jen dělníci, kteří loupají stromy nastojato. Jenže za oloupání jednoho tisíce stromů zaplatí Národní park lezcům asi dva miliony korun. Jan Stráský proto hodlá likvidovat stromy napadené kůrovcem levněji.

„Jedná se o tom čím dál víc, protože jsme pod velkým finančním tlakem a hledáme jakékoli zdroje. Samozřejmě budeme dodržovat zásady. V první zóně je to mimo diskuzi.“

Odpůrci těžby považují loupání stromů na stojato za vyhozené peníze. "Zásah na Ptačím potoce postrádá logiku, protože čelo kůrovcové fronty je už o kilometry jinde a zásah v jádru už její postup nezastaví," vysvětluje Vratislav Vozník.

Že je kůrovec stejně na ústupu, potvrzuje i správa národního parku. Přesto hodlá vykácet na Ptačím potoku čtyři tisíce stromů.

Cílem protestujících však není blokáda za každou cenu. "Není v zájmu parku, šumavských obcí ani nás, aby blokáda opět byla. Nám jde o nerušený vývoj přírody v nejcennějších místech Šumavy. Pokud se nám podaří se se správou parku domluvit a blokáda nebude, budeme rádi všichni," říká Vratislav Vozník.

Blokádu určitě nebude organizovat Hnutí Duha. Podle Jaromíra Bláhy by měla proti kácení zasáhnout inspekce životního prosředí. "Kácení v oblasti modravských slatí, kam patří území Ptačího potoka, by měla zastavit česká inspekce životního prostředí, protože kácením by došlo k poškození této mimořádně cenné lokality," upozornil ve Světě o druhé na Rádiu Česko.

"I ombudsman v loňském roce konstatoval, že správa parku by si k poškození místa musela vyřídit výjimky z ochrany vzácných druhů rostlin a živočichů, výjimky k poškození ekosystému proti činnostem, které jsou zákonem v oblasti zakázány, a správa národního parku tyto výjimky nemá," dodal.

Správa národního parku by se dnes měla vyjádřit k požadavkům blokádníků a návrhu dohody, kterou předložili.

autoři: lsm , Lucie Maňourová , sib , kko
Spustit audio