Na Střekově se koná setkání obyvatel Ústí s heslem „Stop tunelům“

14. červenec 2011

V ústecké čtvrti Střekov se 14. července koná Sousedské setkání. Přijdou na něj lidé, kteří nesouhlasí s tím, že v krajském městě by se měly stavět dopravní tunely.

Jde už o druhou debatu. První byla na Bukově, ta čtvrteční je na Střekově. Setkání organizuje iniciativa "Stop tunelům", která bojuje za vyřazení tunelů a mostů z návrhu územního plánu. Lidé se obávají znehodnocení majetku kvůli plánům staveb, na které v nejbližších letech nebude mít peníze ani město, ani stát. Podařilo se jim zviklat i část zastupitelů.

Na prvním setkání obyvatel Střekova před dvěma týdny bylo opravdu živo. Tehdy se na spolupráci s iniciativou "Stop tunelům" teprve domlouvali.

Proti tunelům a mostům se vzbouřili v červnu nejdříve lidé na Bukově. Měli posledních pár dní do veřejného projednávání návrhu, kdy byla poslední možnost dávat připomínky. Tzv. vnitřní okruh se ale netýká jen Bukova, kde by měl vyústit tunel pod Střížovickým vrchem, dotkl by se také obyvatel na Střekově, v Olšinkách nebo v Předlicích. Ústečané proto začali spojovat své síly.

Iniciativě se podařilo zviklat i některé zastupitele. Souhlasí s tím, že navrhovat něco, co nikdo nepostaví, je zbytečné. Vyžádali si proto, aby architekti zpracovali variantu návrhu bez těchto dopravních staveb. Nemají ale jistotu.

Podle vedoucího odboru územního plánování Luboše Pauera se tak stane, pokud úředníci vyhoví více než třetině námitek a připomínek k návrhu. Kromě opozice se k odpůrcům staveb přidalo i několik koaličních zastupitelů - mezi nimi také primátor Vít Mandík.

Zastupitelé by ale museli ještě v září opravit své rozhodnutí z roku 2007, kterým právě konec letošního roku pro nový územní plán určili. Anebo současný návrh rovnou zamítnout. Do té doby se iniciativa Stop tunelům bude dál snažit informovat obyvatele dotčených oblastí a bude se snažit rozpoutat širší diskuzi o novém územním plánu. A jednou z cest jsou právě sousedské besedy.

Ta střekovská začne v restauraci Pod Vyhlídkou dnes v 18 hodin. Kromě informací tam bude také muzika a program pro děti.

autor: hau
Spustit audio