Na střední školy se opět vrátí studenti maturitních ročníků. Obnoví se i praktická výuka

24. listopad 2020 14:00

Střední školy v Ústeckém kraji se připravují na návrat dalších žáků a studentů. Od 25. listopadu se do lavic znovu posadí žáci maturitních ročníků a obnoví se i praktická výuka.

Například na lodním učilišti v Děčíně nastoupí do dílen přes 70 studentů. Někteří z nich půjdou hned na lodě, aby měli splněný povinný počet odježděných hodin.

„Dělala jsem údržbu všech strojů, natírala jsem, dělala jsem lina,“ usmívá se učitelka odborného výcviku na lodním učilišti v Děčíně Jarmila Galová a dodává: „Těším se na výuku moc. Zítra by mělo dorazit 11 žáků. Nejdřív musí všichni znovu udělat bezpečnost práce, dřív nemohou nastoupit – dlouho tady nebyli.“

Také na zámečnické dílně se konají poslední přípravy na zítřejší příchod žáků do praxe.

„To učení, co zameškali, se bude muset nějak dohnat. Druháci to budou mít hodně špatný. Minulý školní rok nebyli tři měsíce, teď dva,“ říká mistr odborného výcviku Jiří Býža.

Celkově nastoupí zítra na praktickou výuku na lodním učilišti přes 70 žáků.

„Navíc máme děcka, která nastupují do odborných firem. To jsou lodníci, kteří nastupují k rejdařům a budou se snažit dohnat tu zameškanou praxi, protože by měli najezdit na plavidle minimálně 100 dní,“ počítá mistr výcviku Rudolf Špaček.

V pondělí nastoupí do škol i žáci 9. ročníků

Na příchod dalších žáků v pondělí 30. listopadu už se chystají i na základní škole Vojanova v Děčíně.

„Prezenčním způsobem nás čeká 9. ročník a rotačním způsobem pak všechny ostatní ročníky 2. stupně,“ vysvětluje ředitel školy Karel Rajch.

Ředitel se každý den schází se svým týmem, aby naplánovali, jak budou děti do školy přicházet a jak to udělat, aby se nepotkávaly rozdílné ročníky v družině nebo na obědě.

Do základní školy Vojanova chodí celkově 330 žáků. Vedení školy proto plánuje, že bude různé ročníky pouštět do i ze školy rozdílnými vchody a na obědech se děti budou střídat.

Spustit audio

Související