Na Štědrý den se v Děčíně chystají i lidé bez domova. Stráví ho v nízkoprahovém centru Jonáš

23. prosinec 2022 16:58

Lidé bez domova mohou strávit Štědrý den v nízkoprahovém centru Jonáš v Děčíně. 23. prosince se tam u zdobení stromečku a nad přípravou bramborového salátu sešlo asi 30 lidí. Sociální pracovnice také klientům nachystaly dárky, které zítra pod nazdobeným smrčkem najdou.

Nad velkým hrnec plným oloupaných brambor se sklání Jitka, je klientkou centra a nově tu i dobrovolničí. „Já to dělám každý rok, bramborového salátu děláme asi šest kilo,“ usmívá se.

Ve vedlejší místnosti už je ozdobený stromeček. „Ozdobičky tady máme letité, občas se k nám ale dostanou i nějaké nové – od dárců,“ vysvětluje sociální pracovnice Barbora Pávová.

Na výzdobě celého nízkoprahového centra se podíleli klienti společně se sociálními pracovníky – místy to prý bylo až dojemné.

„Třeba si vzpomněl někdo, jak na poslední chvíli opravoval stojánek s tátou, nebo jak jiný zdobil stromeček s maminkou. Hodně si povídali, bylo to takové dojemné,“ vypráví se slzami v očích sociální pracovnice Jarmila Madarová.

Chybět nebudou dárky, bramborový salát ani cukroví

Ve vedlejší místnosti připravuje Barbora Pávová dárky pro klienty. „Začínám tím, že tam každému dávám rukavice, pak také hygienické potřeby, jako třeba papírové kapesníčky nebo jednorázovou žiletku. Každému také přilepším nějakou tou sladkostí – letos se nám jich sešlo hodně, přidám tam i nějakou tu kosmetiku,“ vypočítává.

Do nízkoprahového klubu chodí různí lidé – jsou tu klienti, co bydlí venku na ulici, ale i takoví, kteří svoje vlastní bydlení nemají a přežívají po známých a kamarádech.

„Letos máme díky dárcům řízky, salát, budou chlebíčky a ovoce – dostalo se toho k nám letos opravdu hodně. Někteří lidé dokonce i napekli cukroví,“ usmívá se Barbora Pávová.

Celkově zasedne ke štědrovečerní večeři společně se sociálními pracovníky v centru Jonáš až 25 lidí. Po večeři si pustí koledy a rozdají nadílku.

Spustit audio

Související