Na skleněné odlitky rukou významných osobností celého světa se do litoměřického muzea během muzejní noci přišly podívat desítky návštěvníků

19. červen 2021

Sezóna muzejních nocí začala. Letos ale nejde jen o jednu noc - muzea a galerie se otevírají v různých termínech až do 19. září.

Do Litoměřické muzejní noci se poprvé zapojilo Muzeum Křišťálový dotek. Na skleněné odlitky rukou významných osobností celého světa se přišly podívat desítky lidí.

„Věra Čáslavská s ohnutým palcem, horolezec Reinhold Messner, zajímavou, jakoby chirurgickou ruku má hokejista Patrik Eliáš,“ je nadšený návštěvník Jan Hrkal z Litoměřic, který je ale tady v muzeu je poprvé.

„Něco takového je potřeba vidět. Pokud sem přijedou moji spolužáci a kamarádi, kteří byli Litoměřicemi nadšení, musím jim to tu ukázat, protože je do fantastické,“ dodává.

Ví to i Dana Veselská, ředitelka Severočeské galerie výtvarného umění, která letošní ročník muzejní noci pořádá: „Jsme hrozně rádi, protože Křišťálový dotyk se k Litoměřické muzejní noci připojil poprvé. Je to velmi důležité, protože je to velmi atraktivní a lidé přijdou.“

Muzeum Křišťálový dotyk založil Jan Huňát. Sklář, který tvoří odlitky dlaní z křišťálu. Každá tady vystavená skleněná dlaň s sebou nese taky osobitý příběh svého vzniku. „Získat ty první bylo těžké. Prezidenta Havla jsme se snažili získat velmi dlouho, Karla Gotta jsme přemlouvali tři roky. Některé osobnosti jsme ale získali naopak velmi rychle. Například Niki Wintona,“ vzpomíná.

Ruce některých osobností doplňuje dalšími skleněnými artefakty. Červená tečka coby klaunský nos u Bolka Polívky, iniciály zachráněných dětí u Nicholase Wintona, ruka Jaromíra Jágra v hokejovém puku, odlitek koženého míče Josefa Masopusta.

Návštěvníci muzejní noci se taky mohli rozloučit s oblastním muzeem. Kvůli opravám dočasně opustilo svou budovu staré radnice na náměstí.

Budova oblastního muzea v Litoměřicích projde rekonstrukcí
autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související