Na sídlišti Janov v Litvínově začala demolice prvního ze čtyř vybydlených panelových domů

12. květen 2020 12:43

Staré skříně, lednice, znečištěné postele i injekční stříkačky vyhazují dělníci z domu v Gluckově ulici na sídlišti Janov v Litvínově. Vybydlený panelák se 6 vchody bude prvním, který radnice letos zbourá.

V příštích letech demoliční firmy odstraní další tři. V poničených budovách často hoří, žijí v nich bezdomovci i drogově závislí. Město si od jejich zbourání slibuje zlepšení bezpečnostní situace sídlišti, kde žijí převážně sociálně slabí.

Vyklízení sedmipatrového domu by mělo trvat ještě zhruba dva týdny. Pak by měla přijet demoliční firma se speciálními bouracími nůžkami a panelový dům doslova rozstříhat na malé kousky.

Na sídlišti Janov v Litvínově začala demolice prvního ze čtyř vybydlených panelových domů

Příprava na bourání domu začala už vloni, kdy město zajistilo jeho odpojení od energií a vody. Jak dlouho demolice potrvá, není podle místostarostky Eriky Sedláčkové z KSČM jasné.

Náklady na demolici jsou více než 6 milionů korun, polovinu z této částky uhradí ministerstvo pro místní rozvoj formou dotace.

Půl milionu korun zaplatí město za skládkování odpadu z demolice. Další milion korun bude stát úprava pozemku. Až dům a to, co z něj zbyde, zmizí, nechá radnice místo vyrovnat, zatravní ho a vysází tam stromy. Měla by tam vzniknout stromová alej.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související