Na severu Moravy kvůli dešti stouply hladiny řek, hasiči čerpají vodu ze sklepů

3. červen 2018 14:20
Zprávy , Zprávy

Déšť v Moravskoslezském kraji zvedl hladiny některých řek. Na dvou místech platí první stupeň povodňové aktivity. Hasiči odčerpávají vodu ze zatopených sklepů nebo sportovišť.

„Od nočních hodin hasiči čerpají vodu ze zatopených sklepů a komunikací především v okresech Karviná a Frýdek-Místek. Od půlnoci evidujeme 35 zásahů spojených s čerpáním vody,“ řekl mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák.

Dodal, že většinu zásahů zvládají dobrovolní hasiči. Ve Větřkovicích na Opavsku například budují z pytlů s pískem preventivně protipovodňovou hráz.

První stupeň povodňové aktivity platí na čtyřech místech. Na Olešné v Palkovicích na Frýdecko-Místecku, Stonávce v Hradišti na Karvinsku a na řece Lubině v Petřvaldu a Vlčovicích na Novojičínsku. I na dalších místech v nejbližší době hladiny mohou stoupat. Ohrožení obydlených lokalit se ale neočekává.

„Podle předpovědi má déšť ustávat. Situace se bude uklidňovat,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Podle měřicích stanic pršelo nejvíce na Třinecku a v okolí Českého Těšína, v průměru spadlo okolo 50 litrů vody na metr čtvereční. Byla ale místa, kde tato hranice neplatila. „Například na Babí hoře u Třince spadlo během tří hodin víc než 70 milimetrů srážek,“ dodala Vlčková.

Hladiny budou stoupat

Ve východní části Moravskoslezského kraje se v neděli a v noci na pondělí mohou toky dostat po vydatných deštích na povodňové stavy. V části Česka, včetně Moravskoslezského kraje, se bouřky objeví také v pondělí. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Po vydatných deštích mohou výrazně stoupnout hladiny menších toků v okresech Karviná a Frýdek-Místek. Hladiny se zřejmě dostanou na první stupeň povodňové aktivity ze tří, tedy bdělost, a ojediněle až na druhý stupeň – povodňovou pohotovost.

„Hladiny vodních toků v povodí Bečvy mohou stoupat. V povodí horní Moravy a u levostranných přítoků Odry očekáváme převážně setrvalé stavy, nebo mírné kolísání hladin,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Varování před vzedmutím hladin trvá od neděle do pondělních 6 hodin ráno.

Silné bouřky s kroupami se zřejmě objeví v části republiky i v pondělí. Výstraha před bouřkami platí v pondělí od 8 do 21 hodin pro Moravskoslezský, Pardubický, Královéhradecký a Olomoucký kraj a také pro Semilsko v Libereckém kraji a Vsetínsko ve Zlínském kraji.

autor: Lucie Valášková | zdroj: ČTK
Spustit audio