Na severu Čech začíná lyžařská sezona. Většina areálů může o víkendu spustit vleky

27. leden 2023 13:13

Lyžařská sezona je tady. Sněžení a chladné počasí umožní areálům na severu Čech už tuhle sobotu spustit vleky. Jejich majitelé a provozovatelé vhodné podmínky pro zasněžování a úpravu sjezdovek dlouho vyhlíželi. Dočkali se i běžkaři. Bílé stopy jsou částečně upravené v okolí Cínovce, v horách nad Telnicí, na Děčínském Sněžníku a na Polevsku.

„Chceme jezdit už v sobotu. Teď to musíme nějak vystihnout, aby nám to vyšlo s tím rolbováním,“ konstatuje v garáži hornopodlužského lyžařského areálu nezávislý starosta Horního Podluží Petr Hoření.

Společně s dalšími chlapy naposledy kontroluje sněžná děla, aby byla připravená na zasněžování. Všechno se zdá být v pořádku – v sobotu se tedy vleky v obecním areálu rozjedou naplno.

„V sobotu otevřeme, stoprocentně – i kdybychom měli mít jen tři čtvrtě sjezdovky. Zatím máme pro letošek ty náklady vyčíslené na 300 000 korun, takže potřebujeme alespoň tři týdny jezdit, aby se to zaplatilo,“ doufá starosta Hoření. Těší se při tom na jarní prázdniny, kdy bývá areál narvaný k prasknutí.

Alespoň částečně jsou připraveny i další ski areály v Ústeckém kraji

Dvě sjezdovky budou v sobotu připravené i na teplickém Bouřňáku. „Sjezdovku Údolíčko a tu cvičnou sjezdovku pro děti snad určitě otevřeme, ale na tom Slalomovém svahu, který se snažíme zprovoznit, nám kolísají teploty, takže ho nemůžeme zasněžovat – drží se tam mlha, a tedy je tam vlhko,“ shrnuje ředitel areálu Jaroslav Andres.

Vleky se rozjedou i na Ústecké Telnici, pojede Lanová dráha, Cvičná a v provozu bude i sjezdovka Macháček. Ideální podmínky pro lyžování hlásí i mostecké Klíny a v provozu už je také ski areál Polevsko v Lužických horách.

Spustit audio

Související