Na severu Čech vysychají vodní toky a ryby trpí. Na dvou místech už platí zákaz rybolovu

9. srpen 2018

Suché počasí trápí také rybáře. Ti už museli na severu Čech vyhlásit zákaz rybolovu ve dvou nádržích. Vysychají totiž rybníky a říčky.

Například Brtnický potok, který protéká národním parkem České Švýcarsko, vyschnul asi kilometr před soutokem s řekou Křinicí. Pracovníci parku tam teď zachraňují ryby – přenášejí je do úseků, kde se ještě voda drží.

„Z louží, které zbyly z Brtnického potoka, jsem za dva dní přenesl určitě stovku ryb,“ komentuje situaci na potoce strážce národního parku České Švýcarsko a fotograf Václav Sojka.

Apeluje proto na zahrádkáře podél říčky, aby byli ohleduplní a vodu z ní nepoužívali k zalévání zahrádek. „Právě pro tyhle ryby je důležitý, aby nikdo neodebíral byť jen jediný kyblík vody. I ten totiž teď rozhoduje o bytí a nebytí tvorů, kteří jsou na ten tok vázaní,“ vysvětluje Sojka.

Nejen Brtnický potok v národním parku je na tom špatně s vodou, říká mluvčí Tomáš Salov: „Brtnický potok je takový extrém, ale i pokud jde třeba o Křinici, můžeme říct, že už má také na mále.“

Velké problémy má i obecní rybník v Doubici na Děčínsku, ten je zpola vyschlý.

„Máme v něm ryby, dali jsme tam čerpadla, která se co čtvrt hodiny zapínají a vypínají a jakoby čeří vodu,“ popisuje Jiří Reichl z Doubice a dodává: „Je docela možný, že za pár dní, jestli to takhle bude pokračovat, tak nám ty ryby pochcípají a rybník bude prázdný.“

Sucho trápí rybáře po celých severních Čechách, na dvou nádržích museli zakázat lovit ryby.

Došlo k zákazu rybolovu na nádrži Slatina u Libochovic a už několik dní se nemůže chytat na vodní nádrži Všechlapy u Duchcova, kde vodní hladina poklesla o dva metry a objev vody až o 60 procent,“ říká mluvčí rybářského svazu Jan Skalský.

Skalský přiznává, že řeší pokles vody v místních tocích také kvůli čerpání vody na zalévání zahrádek nebo napouštění bazénů.

Zákaz rybolovu má vyřešit situaci, kdy jsou ryby kvůli nedostatku kyslíku méně hbité a stahují se na hlubší místa. Toho by podle rybářského svazu mohli využít neféroví lovci.

Spustit audio

Související