Na rekonstrukci leteckého závodu z roku 1914 potřebují ústečtí nadšenci dvě stě tisíc korun

25. květen 2015

Ústecký historik Martin Krsek a letecký publicista Miroslav Oros chtějí v září zrekonstruovat první letecký závod v Rakousku-Uhersku. Ten se pod názvem "Schichtův let" uskutečnil v roce 1914. Nadšenci sbírají peníze na rekonstrukci prostřednictvím webu "startovač.cz". Závod vedl z Vídně přes Prahu, Terezín, Ústí nad Labem a Brno do Budapešti. Jak řekl historik Martin Krsek, letět mělo celkem dvanáct posádek. Už při zkušebním startu ale odstoupilo pět letadel.

„Z těch 7 letadel jedno krátce poté vzdalo, to byl český pilot Čihák. Další letadlo spadlo, jinému se zakousl motor ve vzduchu, roztříštila se mu vrtule, takže nouzově přistál. Takže do Prahy doletěla jen 4 letadla. V Terezíně také ještě přistála 4 letadla. V Brně už přistála jen 3, protože jedno nám spadlo tady v našem regionu. Jednu smrtelnou nehodu má Schichtův let taky na triku. Pilot Pitschmann, který měl zcela nový letoun. Bohužel kvůli drobné kolizi, kterou měl na startu 1. etapy, musel letadlo opravovat. Do startu 2. etapy stihl dát letadlo dohromady. Ale pro prestiž se rozhodl ještě mimo soutěž obletět 1. etapu. Ovšem bylo velmi nepříznivé počasí, bojoval se silným větrem, se sněhovou bouří. Snahou udržet letadlo ve vzduchu se natolik vysílil, že upadl do bezvědomí a zřítil se. Přitom se zabil. Jeho navigátor, což byl jeho bratr, měl těžká zranění.“

výstava k Schichtovu letu v ústeckém muzeu

Čtěte také

Rekonstrukce letu by měla ukázat vývoj letecké techniky za 101 let, které od závodu uplynuly. Takže by kromě současných strojů měly letět i repliky tehdejších letadel. Prostřednictvím webu "startovač.cz" zatím lidé přispěli 25.000. Posílat peníze je možné už jen do konce května.

Náklady na rekonstrukci letu odhaduje Miroslav Oros na 200.000. Přispěvatelé dostanou dárky. „Je možné předplatit si DVD s filmem a dokumentací Schichtova letu a jeho rekonstrukce. Je možné se stát VIP mecenášem nebo stát se účastníkem letu a letět jako navigátor, jako 2. člen posádky s nějakým zkušeným pilotem.“

Miroslav Oros připomněl, že pokud by se nepodařilo peníze vybrat, mají ještě jiný plán. „Na tom portálu to funguje tak, že pokud se nevybere ta cílová částka, tak nedostaneme nic. Ti přispěvatelé dostanou peníze zpátky, takže nikdo neriskuje, že by o ty peníze přišel. My věříme, jsme optimisté. Přesto, že optimista plán B nepotřebuje, tak ho máme. Stejně si tu trať 9. - 13. září zaletíme, třeba v úzké skupince 2-3 nadšenců.“ V ústeckém muzeu je k Schichtovu letu výstava.

autor: hau
Spustit audio