Na pražském Smíchově můžete narazit na klokany, opice i krokodýla. V minizoo v parku Sacré Coeur

19. únor 2019
Česko – země neznámá

Do parku jménem Sacré Coeur na pražském Smíchově, odkud je krásný výhled na Prahu, můžete vstoupit lávkou pro pěší přímo ze smíchovského obchodního centra. Park se rozkládá v místech bývalých zahrad stejnojmenného kláštera, který je dnes už odsvěcený a slouží jiným účelům.

Louky jsou jako stvořené pro piknik nebo pro sáňkování, to podle ročního období. Je tu několik dětských hřišť a sportovišť. A pár kroků odtud se můžete potkat s klokany, papoušky nebo krokodýlem. V minizoo Stanice přírodovědců.

Z vyhlídky v parku uvidíte Národní divadlo, Žižkovský vysílač, Vyšehrad a mnoho dalších pražských věží. Až je všechny pojmenujete, obhlédnete v parku vysazené stromy, keře a květiny, posedíte na lavičce, kterých je tu dostatek, případně si zacvičíte ve venkovní posilovně, můžete se vydat vlevo od vyhlídky a dojít až k volně přístupnému areálu Stanice přírodovědců Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy. V areálu je alpínská a bylinková zahrada, různé druhy dřevin, dětské hřiště, zahradní altán a malý rybníček s vodními rostlinami, vhodný pro pozorování obojživelníků.

Ve venkovních výbězích tam narazíte na poníky, kozy, prasátka, ale i exotičtější zvířata, třeba klokany či lamu. Velká pozornost je zde zaměřena i na ochranu volně žijících druhů. Podmínky k životu v samém centru Prahy tu mají například tři druhy chráněných čolků a nespočet plazů. Pro ně bylo vytvořeno zimoviště a vyhřívací stráň.

Ve sklenících jsou k vidění subtropické a tropické rostliny, sukulenty a kaktusy, masožravé druhy, cibulovité a hlíznaté rostliny či cizokrajné bylinky. Své místo tu mají i akvária a terária s množstvím živočichů. Zblízka si tak můžete prohlédnout roztomilé opičky kosmany, „dračí“ ještěry varany, nebezpečné želvy kajmanky a krokodýla nilského, který se díky své oblibě stal symbolem Stanice přírodovědců. V teráriích se nacházejí mnohametrové krajty tmavé a hroznýši. V akváriích se prohánějí hejna barevných rybek, mezi nimiž nechybí ani unikátní druhy, například kostlín nebo střikoun.

Zahrada Stanice přírodovědců ve smíchovském parku Sacré Coeur je otevřena od pondělí do čtvrtka od 8 do 19 a v pátek do 17 hodin. Od začátku dubna do konce října ji můžete navštívit i v sobotu od 9 do 17 hodin. Do skleníků a tropického terária se můžete podívat v úterý od 14 do 18, ve středu od 9 do 12 a od 14 do 16, a ve čtvrtek od 14 do 16 hodin.

 

Spustit audio