Na poště už nás nenávidí, říkají středoškoláci, kteří vydali vlastní učebnici angličtiny

25. říjen 2016

„Víc než 3000 hodin práce, 200 vypitých kafí a 300 kuřecích stripsů,“ vypočítává, co stojí za vznikem učebnice nazvané Improve Yourself jeden z jejích autorů, Ondřej Kočan.

„Když jsme ve druháku otevřeli učebnici angličtiny, vyděsilo nás to. Byla psaná česky a s moderní výukou cizího jazyka neměla nic společného,“ vysvětluje Ondřej, jak to všechno začalo.

Spolu se spolužákem Jakubem Fialou začal pracovat na vlastní učebnici. „Byla to součást Středoškolské odborné činnosti,“ říká Jakub, druhý z autorů. Tehdy by ani jednoho z nich nenapadlo, že to skutečně skončí opravdovou knihou.

Čtěte také

„Je to splněný sen,“ říká Jakub a listuje učebnicí. Je v ní všechno ‒ texty, cvičení, doplňovačky. Má moderní grafiku a vypadá opravdu profesionálně. „Grafiku dělal Ondra, musel se to učit za pochodu,“ chválí kamaráda Jakub.

„Učili jsme se oba. Třeba základy pedagogiky a pravidla, jak správně učit jsme konzultovali s odborníky z Pedagogické fakulty ústecké univerzity,“ doplňuje Ondřej svého autorského kolegu.

Kvůli učebnici založili i vydavatelství a začali podnikat

Vytvořili Studentʻs book i Teacherʻs book, sehnali sponzory a nechali vytisknout tisíc kusů učebnic pod hlavičkou vlastního vydavatelství.

„Zkoušeli jsme i zavedená vydavatelství, ale to bychom vlastně přišli o veškerá práva ke knize. Zaplatili by nám, ale učebnice by už byla jejich. A to jsme nechtěli,“ vysvětlují, proč založili firmu a začali podnikat.

„Na poště už nás nenávidí. Pořád tam chodíme s balíčky a odesíláme objednané učebnice,“ smějí se letošní maturanti. Sami se ve škole ze své učebnice učí. „Je to skvělé. Vidíme, jak to funguje a máme výbornou zpětnou vazbu,“ tvrdí shodně.

Teď uvažují o tom, že by napsali ještě učebnici pro základní školy. Jakýsi první díl té, která už je na světě. Jejich plány jsou smělé, ale opodstatněné. Jejich učebnici se daří. Je o ni zájem. Kluci řeší už druhý dotisk a posílají ji do různých koutů republiky. Na dva čtvrťáky z malého gymplu v Kadani velmi slušný výkon!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.