Na otevření se připravují také kadeřnické salóny – počítají s prací o sobotách a nedělích

2. prosinec 2020 15:55

Rozvolňování opatření proti šíření koronaviru pokračuje. Od 3. prosince můžou otevřít všechny obchody, restaurace a také kadeřnictví a další běžné služby. Také v nejednom ústeckém kadeřnictví se kadeřnice připravují na celodenní zápřah a v případě zájmu počítají i s prací o sobotách a nedělích. Šest týdnů byly bez výdělku, ale nájmy, pojištění a další poplatky musely platit dál.

„Budeme to dělat formou objednávek. Pánové na to nejsou zvyklí, ale budou si muset zvyknout. Ale oni také budou rádi, že budou ostříhaní – každý chce být na Vánoce upravený,“ konstatuje Šárka Sechovcová, která provozuje pánské a dětské kadeřnictví v Ústí nad Labem, ve čtvrti Klíše.

Všichni její zákazníci, ať už ti stálí, nebo z ulice, se teď u ní musejí objednávat, jinak by museli čekat venku. Provozovna v suterénu je totiž malá, a kvůli nařízeným rozestupům se do ní vejdou jen dva zákazníci.

Šárka Sechovcová před otevřením desinfikuje všechny plochy a nástroje. V kadeřnictví má i zásoby desinfekčních prostředků. „Máme tady jak desinfekci na plochy nebo nůžky, tak také gel na ruce. Už jsme se naučily stříhat zákazníky v rouškách – všechno jde, když se chce. Jsme rádi, že už nemusíme mít ty štíty, kvůli viditelnosti, protože to se zamlžuje,“ ukazuje Sechovcová.

Šestitýdenní výpadek příjmů je ní o to složitější, že splácí hypotéku na dům.

„Dostali jsme podporu od státu jen 500 korun na den, což je 15 000 korun na měsíc, a to je hodně málo. Sociální a zdravotní musíme platit, půlku nájmu nám stát proplatí, ale musíme si to zařídit, takže je to dost krušný. Jsem hodně v mínusu, takže to teď potřebuji všechno dohnat,“ dodává kadeřnice.

Spustit audio

Související