Na opravu varhan v ústeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie půjdou peníze z koncertu

13. duben 2014

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem je potřeba opravit varhany. Podle odhadů by to mělo stát zhruba milion korun. Lidé přispívají do sbírky, peněz ale pořád není dost. Další peníze snad přibydou po dnešním benefičním koncertě.

S varhaníkem Václavem Urbanem jsme vyšlapali točité schody až na kůr k varhanům.

Tady býval velký nástroj firmy Rieger, který ovšem odnesl nálety ve válce. Jak se pohnula ta věž, tak ten nástroj přišel pryč. Dlouho tady žádný nástroj nebyl a tento nástroj sem převezli v roce 1968 z pražského semináře. Postavil ho kutnohorský varhanář Josef Melzer v roce 1930.

Co je na nich špatně?

Varhany mají tzv. pneumatickou trakturu, to znamená, že všechno se tu ovládá tlakem vzduchu. Pneumatika má jednu obrovskou nevýhodu, nízkou životnost. Varhanáři odhadují 50 let a tento nástroj je víc než 80 let starý.

Pneumatika postupně odchází a začínají tam nejrůznější problémy, které samozřejmě na pohled nevidíte, ale musela byste si na to zahrát. Předpokládáme, že by se tento pneumatický hrací stůl nahradil podstatně modernějším stolem elektromagnetickým.“

Takže vy už na ten nástroj nehrajete, nebo se to ještě dá?

Hraji. Musím vědět, co můžu a nemůžu použít. I když se bohužel občas stane, že momentálně ty varhany zazlobí tak, že je musím vypnout a utíkat tamhle k tomu harmoniu.


Číslo účtu sbírky na opravu varhan V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem : 30015-881859359/0800
Bližší podrobnosti na stránkách farnosti Nanebevzetí Panny Marie

Tady nad vámi, jak sedíte, je sklopené zrcadlo. K čemu slouží? Kdo na něj má vidět a co?

Já na něj vidím. Mám tu takový systém zrcadel. To je další klávesnice. Toto jsou manuální a taky se hraje pedály. Takže tady mám prostě takový systém zrcadel, abych viděl dolů na oltář, protože musím být v kontaktu s tím, co se dole děje a podle toho se přizpůsobit při tom hraní.

Na opravu varhan chybí ještě přes půl milionu korun. Kromě příspěvku do sbírky může každý přispět i při benefičním koncertě. V neděli od 16 hodin odpoledne v kostele se šikmou věží zazní "Pašije podle Jana" od Radka Rejška.

Varhaník Václav Urban u svého nástroje
autor: hau
Spustit audio